Berg: ’Jag tycker det är sjuka uttalanden’

SPORTBLADET

Landslagspolarna stöttar Hiljemark och Kujovic

Foto: Bildbyrån

ATEN. Uppladdningen inför VM-kvalet mot Frankrike störs av bänkningar, skador – och svenska spelare som sågas av sina egna klubbar.

De utsatta, Oscar Hiljemark och Emir Kujovic, stöttas landslagspolarna.

– Jag tycker det är sjuka uttalanden, säger Marcus Berg.

Allra tuffast har Emir Kujovic det i Gent. Till belgiska Het Nieuwsblad förklarade tränaren Hein Vanhaezebrouck nyligen varför fjolårets allsvenske skyttekung inte får speltid.

– En spelare som inte platsar i en vanlig cupmatch mot ett lag från andradivisionen (Lierse) är inte lösningen i en match mot Sjachtar, sa tränaren.

Även Oscar Hiljemark kritiseras, i hans fall av Palermos frispråkige president Maurizio Zamparini.

– Det är precis som att han inte trivs. Som att han letar efter andra ligor, sa Zamparini till Corriere dello sport.

”Inte fått en chans”

Flera landslagskollegor har reagerat över uttalandena.

– Jag har aldrig förstått det där. De har ju tagit dit spelaren för att de gillat honom. Jag har inte exakt koll på hur mycket Kujovic spelat, men det känns inte som han fått en riktig chans, säger Marcus Berg när han möter Sportbladet i Aten. 

– När en tränare uttalar sig så sänker han både spelaren själv och värdet på spelaren som de antagligen vill sälja eller låna ut.

– Jag hade nog velat dra därifrån direkt, säger Berg och fortsätter:

– Det är ju samma sak med Hiljemark. Det går ju att uttala sig smartare.

”Märkliga uttalanden”

Lagkamraten i Panathinaikos och landslagsyttern Niklas Hult:

– Det är märkliga uttalanden. Men ibland är inte alltid sportchefen och tränaren, eller presidenten, överens om varför en spelare värvas. Sedan kan någon av dem komma efteråt och vara kritisk till spelarens prestationer.

Hur skulle du känt det om du hamnat i Hiljemark eller Kujovics situation?

– Det ser väldigt konstigt ut. Jag vet inte vad som hänt i deras klubbar. För mig hjälpte det att ta mitt beslut och skriva på för Panathinaikos i somras efter att jag hade haft ett väldigt bra snack med tränaren.

Marcus Berg har erfarenhet av liknande behandling och agerade snabbt.

– När jag var i Hamburg läste jag plötsligt att vår sportchef Frank Arnesen hade sagt att jag behövde hitta en ny klubb. Det var inte okej att jag fick reda på det den vägen. Jag blev chockad och ringde min agent direkt.

– Arnesen backade och hävdade att han inte hade sagt det på det sättet. Men strax efter blev jag utlånad till PSV Eindhoven, säger Berg. Det var ingen idé för mig att vara kvar då i Hamburg.

Kritiken mot spelarna

Hein Vanhaezebrouck, tränare Gent, i Het Nieuwsblad om Emir Kujovic:

– Det är inte bra situation för honom här i Gent. Han kan göra mål, det är sant, men på den här nivån behöver man något mer. Att bara kunna göra mål räcker knappast. Du måste ju vara delaktig i spelet, pressa motståndarnas defensiv.

– Om jag tror att situationen kan ändras för honom snabbt? Jag tror att det blir väldigt svårt för honom.

Maurizio Zamparini, president Palermo i Corriere dello Sport, om Oscar Hiljemark:

- Jag undrar vad som händer med honom. Det är märkligt att en spelare som han står för en sådan svag prestation. I alla fall här i Palermo. I landslaget var han däremot en huvudperson. Mot Bulgarien gjorde han mål.

- Det är precis som att han inte trivs. Som att han letar efter andra ligor. Men vi behöver hans kvalitéer på vårt mittfält.