”Det är Endurons Vasalopp”

SPORTBLADET

Kungen av Novemberkåsan jagar första segern på Gotland

Foto: BILDBYRÅN
KUNGEN AV KÅSAN Joakim Ljunggren har vunnit Novemberkåsan sju gånger men aldrig Gotland Grand National.

Ingen slår Joakim Ljunggren i Novemberkåsan.

Men nu står han inför en utmaning han aldrig bemästrat.

Gotland Grand National.

– Det vore sjukt kul att äntligen vinna där, säger han.

Det står 3 200 enduroförare på startlinjen på Tofta skjutfält i dag. Alla vet vilket lerigt helvete som väntar och alla har sina egna mål – men en av dem har vunnit nästan allt som går att vinna utom just världens största endurotävling.

– Det är så otroligt speciellt, Gotland Grand National är inte vanlig enduro där jag är som bäst. Det handlar inte om smarta spårval genom träsk, över rötter eller mellan stenar utan det är mer crosslikt, säger Joakim Ljunggren som vunnit Novemberkåsan sju gånger och tagit flera VM-medaljer i enduro.

”Starkt pannben”

– Det är konstigt, men jag har bara tagit mig i mål en gång på Gotland. Det har alltid hänt något konstigt. Detta är en tävling som går så fort, det är en masstart med folk överallt och det gäller att få en bra start och hitta flytet. Det gäller att ha ett starkt pannben.

Under alla nätter han har dominerat i novemberkåsan har han bevisat att psyket finns där, men olikheterna mellan tävlingarna är fler än likheterna och Ljunggren känner respekt inför den uppgift som väntar.

– Det är endurons Vasalopp, det är en stor grej med allt runtomkring. Hela konceptet med förare, publik, kul körning och fester är häftigt. Det är inte årets bästa lopp rent enduromässigt, men det är något speciellt. Det är tufft och jobbigt, även om det tekniskt är rätt enkelt egentligen, säger Ljunggren.

Fyller på med vatten

Tävlingen är känd som ett lerigt helvete och faktum är att arrangörerna fyller på med vatten på utvalda ställen för att hålla ner farten hos förarna och tillgodosepublikens längtan efter spektakulära vurpor i lervällningen.

”Redo för allt”

Bland favoriterna saknas den fyrfaldige mästaren Pierre Alexandre Renet som i år satsar  på Dakarrallyt och det finns förutsättningar för att det för första gången sedan 2010 ska bli en svensk seger.

Vid sidan av Ljunggren finns nämligen också den nyblivne juniorvärldsmästaren i lag, Albin Elowson.

– Efter sju segrar i Novemberkåsan kan jag det, därför vore det mycket roligare att äntligen få vinna på Gotland, säger Joakim Ljunggren

– Jag är sjukt laddad och redo för allt.

ANNAS MOTORLISTA

POLE POSITION

1 Nico Rosberg

Han kan vinna VM-titeln i F1 om i Mexiko i morgon – om han vinner och den tuffaste konkurrenten Lewis Hamilton blir utan poäng. I kväll kör han för pole position.

2 Joakim Ljunggren

Han är kungen av Novemberkåsan, men har aldrig vunnit Gotland Grand National. I år är antalet deltagare rekordstort, 3200 personer deltar i världens största endurotävling.

3 Jonnie Lindberg

Han kan avgöra kampen om titeln i det amerikanska dragracingmästerskapet redan i helgen. Svensken som vann serien förra året kan säkra titeln i Las Vegas på söndag.

4 Sebastien Ogier

Han är redan klar världsmästare i rally, men hans team VW kör för konstruktörs-VM när Storbritanniens VM-rally avgörs i helgen.

5 Andrea Iannone

MotoGP-föraren är tillbaka på sin Ducati i helgens deltävling i Malaysia. Han har haft en fraktur på bröstkorgen och missat de senaste fyra loppen.

     – Jag är glad över att vara tillbaka. Min kropp är okej, men jag är inte helt återställd, säger han.

6 Pontus Tidemand

WRC2-föraren och kartläsaren Jonas Andersson ligger trea i Storbritanniens VM-rally. Fredrik Åhlin tvingades däremot bryta efter den femte specialsträckan sedan effekten i motorn försvunnit. Han ska försöka starta om rallyt i dag.

7 Nicki Pedersen

Den trefaldige världsmästaren från Danmark är en av de förare som fått ett wild card till VM-serien i speedway nästa år. De andra är Matej Zagar, Slovenien, Maciej Janowski, Polen, och Emil Sajfutdinov, Ryssland. Däremot missar Andreas Jonsson VM, för första gången på 15 år. De två svenskarna som kör är Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren.

8 Hermann Tilke

Han är F1:s husarkitekt och har fått uppdraget att rita en ny F1-bana i Ryssland. Denna ska ligga ungefär sex mil utanför St Petersburg.

9 Dani Pedrosa

Hondas motoGP-förare skadade sig när han kraschade inför Japans GP, men hoppas på att göra comeback i säsongsfinalen i Valencia. I helgen ersätts han av Hiroshi Aoyama.

10 Volkswagen

Det ryktas att VW måste spara pengar efter de stora dieselskandalen och att de senaste årens dominanter i rally-VM kan vara på väg att lämna mästerskapet.

MOTORSTOPP

Audi

Efter 13 segrar på 18 försök i Le Mans klassiska 24-timmarslopp lämnar tillverkaren nu WEC. I stället byter man inriktning och blir fabrikstillverkare i Formula E, VM för elbilar. Satsningen på DTM kvarstår.

ARTIKELN HANDLAR OM