Två chanser till 300 miljoner kr

avAnna Andersson, Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sauber slåss om stora pengar – Ericsson om en ny säsong

16 förare är bekräftade för F1 år 2017.

Marcus Ericsson är inte en av dem.

– Självklart vill jag stanna i formel 1, säger han.

Förra veckan presenterade Williams sin förarduo för 2017, därefter följde Renault, Force India och Haas. Därför finns det bara fyra förarplatser lediga till nästa säsong. Två av dem finns hos Sauber och två hos Manor.

Det gör att Marcus Ericssons dröm om att flytta till ett av teamen som ligger högre upp i konstruktörsmästerskapet har spruckit, men han lär stanna i F1 – precis som han hoppades på när Sportbladet pratade med honom.

Nytt hopp i stallet

– Självklart vill jag stanna i formel 1, det är prioritet. Jag är på en nivå både när det gäller erfarenhet och prestation att jag kan slåss om poäng varje helg, men jag vill ha materialet att kunna göra det också.

Troligen stannar han hos Sauber för en tredje säsong tillsammans. Även om stallet har haft ett tungt år, där bilen inte var klar till de första testerna och det under våren saknades pengar till uppdateringar, så finns det hopp om framtiden. I somras tog nya ägare över vilket har gjort att bilen har utvecklats och för två veckor sedan körde svensken in säsongens bästa resultat. Han var en placering utanför poängen i Mexiko. En poäng skulle ge teamet plats tio i märkes-VM och det skulle betyda ungefär 300 miljoner kronor i prispengar. Nu återstår det två chanser – eller 611 kilometer – av årets säsong.

”En enorm chans”

Till nästa år kommer nya regler som återigen kan förändra hackordningen inom F1 och Sauber har värvat Jörg Zander till posten som teknisk direktör. Han arbetade för flera F1-team mellan 2002 och 2009, bland annat var han chefsdesigner hos Sauber mellan 2006 och 2007, men har de senaste åren arbetat med Audis framgångsrika satsning på långlopp (bland annat Le Mans).

– De nya reglerna är en enorm chans för oss, med hjälp av kreativa lösningar och innovation kan vi sätta ett avtryck, säger Zander.

– Vi vill självklart förbättra oss och etablera oss som ett team mitt i fältet.

Allt talar för att det är det jobbet Marcus Ericsson också får koncentrera sig på under 2017 – så många andra möjligheter finns det inte kvar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1