Norén missar OS – efter poängdrama

SPORTBLADET

Finns inte med på Svenska Golfförbundets OS-lista

Foto: TT
Vann Scottish Open i går. Får inte spela OS.

Det blir ingen OS-golf för Alexander Norén – och det med minsta möjliga marginal.

På världsrankingen placerar han sig ynka 0.01 poäng bakom David Lingmerth som därmed tar den andra OS-platsen.

– Platsen är demokratiskt förtjänad, säger förbundskaptenen Katarina Vangdal till Sportbladet.

Alexander Norén, 33, skickade ett riktigt formbesked när han i helgen vann Scottish Open. Samtidigt missade David Lingmerth cutten i tävlingen.

Men när Svenska Golfförbundet presenterade sina nomineringar till OS på måndagseftermiddagen fanns inte Alexander Norén representerad. I stället fick David Lingmerth platsen på grund av en högre plats på världsrankingen – och det med minsta möjliga marginal.

Tävlingen tappade i ranking

Trots att Norén klättrade 49 placeringar på världsrankingen efter segern i Skottland saknades det ynka 0.0148 poäng mot Lingmerth.

Då flera högt rankade spelare, sist den 22:a rankade Chris Wood, hoppade av sjönk tävlingen i ranking. Därmed fick Norén endast 46 rankingpoäng istället för 48, som skulle ha räckt till en OS-plats.

"Ingenting jag kan påverka"

Förbundskaptenen Katarina Vangdal motiverar beslutet med att Lingmerth helt enkelt är rankad högre.

– Vi tar ut de spelare som ligger bäst till då platsen är individuell och baserad på världsrankingen. Det är ingenting jag kan påverka och avgöra heller. Platsen är demokratiskt förtjänad, säger Vangdal till Sportbladet.

David Lingmerth gör Henrik Stenson, Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg sällskap i OS för Sverige. Herrarna tävlar den 11–14 augusti medan damerna tävlar den 17–20 augusti.

Sportbladet söker Alexander Norén.

ARTIKELN HANDLAR OM