”Ska inte skena i väg mentalt...”

SPORTBLADET

Stina Nilssons taktik för att slåss om pallplatserna

Foto: Stina Nilsson har chans på pallplatsen i den totala världscupen – men då måste hon göra tre bra lopp i Kanada.

En lång tour med tre sprinttävlingar.

Chansen att ta segern i världscupens totala sprintcup finns fort­farande, men Stina ­Nilsson håller norskan Maiken Caspsersen Falla som ­favorit.

– Jag var fyra i fjol och om jag lyckas vara på ­pallen i år är det något som jag kommer vara ­jättestolt över, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson och svenska skidlandslaget är på plats i Kanada för att avsluta världscupen med den nya Ski Tour Canada, åtta lopp på tolv dagar väntar.

Först ut en fristilssprint i en park i Gatineau.

– Det är två varv runt en parkbana, det blir strax ­under 1 800 meter och bland de längsta sprintloppen som jag har åkt. Men den är rolig, mycket kurvor och så, säger Stina Nilsson.

Hon är inför de ­avslutande tre sprintloppen i touren i Kanada på tredjeplats i den totala sprintcupen. Chansen att klättra uppåt finns, men norskorna ­Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg kommer bli svåra att tampas med.

”Oerhört tufft”

Maiken Caspersen Falla leder den totala sprint­cupen och de enstaka ­loppen i Kanada ger mindre poäng än normalt i världscupen (50 poäng vid seger av en tävling).

– Jag tror det är oerhört tufft för Stina att utmana om segern där, men hon har fortfarande möjlighet så vi ger inte upp hoppet. Hade det varit fulla poäng i de här tre sprintloppen hade läget varit ett annat, men som det är nu är det en klar fördel för Maiken, säger förbundskapten Rikard Grip.

Lärt sig läxan

Stina Nilsson har dock grepp om sin första ­pallplats i den totala sprint­cupen och en fin placering i den totala världscupen.

Och hon har lärt sig från Tour de Ski vad som krävs.

– Jag tar med mig detta att inte skena i väg mentalt ­utan ta etapp för etapp. Även om jag försökte att ­inte tänka för mycket på ­andra etapper så gjorde jag nog ändå det (under Tour de Ski), så det ska jag för­söka bromsa. Det är en liten taktik att jag inte har så bra koll på vad som komma ska, säger Stina Nilsson.

SKI TOUR CANADA-GUIDEN

1 mars: Sprint fri stil, ­Gatineau.

Tider: 17.15 kval och 19.45 ­final­omgång.

2 mars: Masstart 13 km damer och 20 km herrar klassisk stil, Montreal.

Tider: 18.00 damer, 20.30 för herrar.

4 mars: Sprint fri stil, Quebec.

Tider: 19.00 kval och 21.30 ­kvalomgång.

5 mars: Jaktstart, 10 km damer och 15 km herrar i fri stil, Quebec. Damerna 21.00 och herrarna 22.00.

8 mars: Sprint klassisk stil, ­Canmore.

Tider: 17.00 kval och 20 final­omgång.

9 mars: Skiathlon, Canmore.

Tider: 17.00 damer, 19.30 herrar.

11 mars: Individuell start 10 km ­damer och 15 km herrar fri stil.

Tider: 17.45 dam, 20.00 herrar.

12 mars: Jaktstart 10 km damer och 15 km herrar klassisk stil.

Tider: 21 dam, 22 herr.

 Alla svenska åkare utom Linn Sömskar är redo för touren, hon är förkyld. Största stjärnorna på damsidan är Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter och på herrsidan Marcus Hellner och Teodor Peterson.

 Det som är speciellt med den nya touren är avstånden. Det är tre timmar i buss mellan de första tävlingarna. Sedan väntar en lång flygtur till ­Canmore där andra delen av touren avgörs. ”Det är en flygtur på fem timmar, det är längre än när vi flyger ut i Europa”, säger förbundskapten Rikard Grip.

HÅLL KOLL PÅ

 Stina Nilsson, som jagar ettan och tvåan i sprintcupen.

 Charlotte Kalla, som är tillbaka efter vilan i Lathis och känner sig tävlingssugen igen. Stjärnan har fått träna på bra i Sundsvall.

 Marcus Hellner, som kan blixtra till i enskilda lopp. Tillbaka på allvar efter en sjukdomsvinter.

 Ida Ingemarsdotter, lagets största fighter.