Therese Johaug fast för dopning

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag är ledsen och förtvivlad”

1 av 3

Therese Johaug har fastnat i ett dopningstest.

Enligt NRK har 28-åringen använt det förbjudna preparatet clostebol av misstag i behandlingen av en solbränd läpp.

– Jag tycker det är orättvist, säger Johaug i ett uttalande enligt NRK.

Therese Johaug har testat positivt för det förbjudna preparatet clostebol, en typ av anabol steroid. NRK skriver att det norska skidförbundet i ett pressmeddelande uppger att 28-åringen fått i sig preparatet efter att ha använt krämen Trofodermin på en solbränd läpp hon ådrog sig under ett läger i Italien i slutet av augusti.

”Är ledsen och förtvivlad”

– Jag är ledsen och förtvivlad över att ha hamnat i den här svåra och för mig overkliga situationen. Jag tycker det är orättvist även om jag självklart är medveten om ansvaret jag själv har för mediciner jag använder, säger Johaug i ett uttalande.

Johaug ska själv ha uppgett att hon använt krämen Trofodermin i samband med dopningstestet som genomfördes den 16 september. När urinprovet analyserades hittades också spår av substansen.

Vid 10:40 på torsdagen blev nyheten officiell efter att norska skidförbundet ställt in sin planerade mediaaktivitet i Oslo senare under eftermiddagen.

”Gör allt för att hon inte ska straffas”

Nyheten kommer bara tre månader efter att Norges store herrstjärna Martin Johnsrud Sundby dömdes för att ha använt en förbjuden astmamedicin. Den här gången tar norska landslagets läkare Fredrik S. Bendiksen på sig skulden för misstaget.

– Jag har och tar ansvaret för att Therese fått i sig det otillåtna preparatet clostebol via krämen Trofodermin. Therese är en ärlig person som är noggrann i allt hon för. Det viktigaste för mig är att göra allt jag kan för att hon inte ska bli straffad för att ha använt en kräm som jag försäkrat henne är okej att använda, säger Bendiksen enligt NRK.

Följ Sportbladet på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM