"Det är både indirekta hot och stalkers"

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Jenny Rissveds får utstå sexistiska kommentarer på sociala medier

Foto: BILDBYRÅN, HENRIK HANSSON

Hon gick från anonym till svensk OS-hjälte på bara några timmar.

Nu berättar Jenny Rissveds om de sexistiska kommentarerna på sociala medier som tvingar henne till slutenhet.

– Jag kan inte skriva på samma sätt som jag gjorde för mindre än ett år sen, säger hon i Idrottsgalans poddcast.

På olympiska spelens näst sista tävlingsdag tog Jenny Rissveds plats bland svensk idrotts största när hon överlägset vann OS-guld i mountainbike.

37 sekunder före polskan Maja Wloszczowska kunde den 22-åriga cyklisten från Falun säkra Sveriges andra guld i Rio och elfte medalj totalt.

Nu berättar Rissveds om en något förändrad tillvaro som följt efter succén i Brasilien.

Sexistiska kommenterar på sociala medier har blivit fler, även om de återkom med jämna mellanrum även innan OS. Något hon berättar mer om i Idrottsgalans poddcast där Sportbladets Marcus Leifby träffar bland annat svenska idrottare, ledare och journalister.

"Jag skäms över det"

På frågan om hon har fått några konstiga förfrågningar efter OS-guldet svarar hon:

– Nej, inte så mycket konstiga förfrågningar. Utan mest konstiga kommentarer på sociala medier. Lite obehagliga saker, så där. Men det har inte blivit mer nu än tidigare, egentligen, säger Jenny Rissveds i intervjun.

– Det är någonting som jag kan skaka av mig bara, det finns många konstiga människor där ute.

Obehagligt som i hot eller stalker-aktiga beteenden?

– Både och. Indirekta hot och stalkers.

Hon fortsätter:

– Jag har inte fått utstå så himla mycket skit, det är mest positivt. Men ibland är det konstiga grejer. Sexistiska saker och såna typer av kommentarer. Dem tar jag bort. Jag skäms över det. Jag vet inte varför egentligen, men jag vill inte att andra ska se att någon kommenterar sexistiskt om mig. Då tar jag bara bort det. Men det kanske händer några gånger i månaden bara, det är inget problem.

"Vet inte hur jag ska göra"

Rissveds inser att sexistiska kommentarer på hennes konton på Facebook, Instagram och Twitter inte är något hon borde känna någon skam kring. Hon menar att det helt enkelt är "en känsla som automatiskt infinner sig" när hon läser dem.

Hon berättar om sin entusiasm för att skriva, blogga och att dela med sig av sitt liv. Något som den senaste tiden har begränsats avsevärt.

– Jag vill fortsätta skriva, men jag kan inte skriva på samma sätt som jag gjorde för mindre än ett år sedan, säger hon och tillägger:

– Det kommer förmodligen bara bli fler såna kommentarer som jag känner mig tvungen att ta bort. Såna som jag inte vill se. Och inte vill att andra ska se.

Kan lägge ner bloggen

Att enbart blogga om cykelsporten är inte heller aktuellt för Jenny Rissveds i framtiden.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag tror många vill ha lite information och uppdateringar om hur det går på träning och tävlingar. Men det ligger inte i mitt intresse. Jag vill inte ge andra mina testresultat, träningstimmar och så vidare. Då blir det inte min blogg så då kanske det är lika bra att skita i det bara.

Hela podavsnittet med Jenny Rissveds släpps på tisdagen och går att lyssna på här (extern länk).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM