Björgen: ”Funderat på om det är värt det”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Lagkamraterna i tårar efter beskedet om Joahugs dopning: ”Har full stöttning”

1 av 2

Nyheten om Therese Johaug slog ner som en bomb under torsdagen. 

Nu ger Marit Björgen sitt fulla stöd till lagkamraten – men säger att hon funderat på att sluta efter skadalen.

– Tanken har slagit mig om det är värt det, om jag hamnar i en sådan situation, säger hon i tårar.

Nyheten att Therese Joahug fastnat i ett dopningstest skakar det norska längslandslaget. I tårar bedyrade den norska skidstjärnan sin oskuld och förklarade att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol via en hudsalva.

Nu uttalar sig lagkamraterna Marit Björgen och Igvild Flugstad Östberg om skandalen.

– Det är vi utövare som har ansvaret i slutändan, men jag har varit med i flera år och jag har full tillit till hälsotemet runt mig. Det hade Therese också. Det gör ont och det är svårt att förstå att vi har kommit i den här situationen, säger Björgen.

”Vet vad Therese står för”

Björgen var uppenbart påverkad av situationen och säger att den påverkat henne så mycket att hon funderat på att lägga av det.

– Är det värt det, är det värt att hålla på? Jag har tänkt på det. Jag hade aldrig drömt om att Therese skulle hamna i en sådan här situation. Man skulle kunna hamna i en sådan här situation själv, man har ju inga garantier, det är därför jag undrar om det är värt det, säger hon och fortsätter:

– Jag vet vad Therese står för och att hamna i en sådan situation har jag ingen garanti heller. Jag ser hur tufft det är för Therese.

”Kom som en chock”

Även Flugstad Östberg var starkt påverkad när hon mötte pressen.

– Det är väldigt tråkigt. Jag lider med Therese och Fredrik, säger hon och fortsätter:

– Det är en väldigt tråkig för hela laget och norsk längdåkning. Det som har varit i sommar och höst med den andra saken gör inte det här bättre. Det är väldigt, väldigt tråkigt och det är inte så vi vill att norsk längdåkning ska framstå.

Lagkamraterna fick beskedet av Joahug själv i onsdags.

– Vi var samlade hela laget när Therese berättade hela historien. Det kom som en chock för oss alla. Jag har sett att det har varit något, men hon har inte sagt något förrän hon samlade hela laget. Hon har full stöttning från hela laget och vi kommer att vara här för henne, säger Björgen.

Björgen och Flugstad Ösberg ville dock inte kommentera vilken skuld de tycker att Joahug har i frågan.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida

ARTIKELN HANDLAR OM