Lagändringen som kan sänka Johaug

SPORTBLADET

Ändrades 2015 – kan ge fyra års avstängning

1 av 2 | Foto: Therese Johaug.

Här kommer en dålig nyhet för Therese Johaug:
En regeländring, som genomfördes 2015, kan ge skidstjärnan en längre avstängning än tidigare.

– Utgångspunkten är fyra år, säger juristen Robin Mackenzie-Robinson till VG.

Therese Johaug använde i början av september salvan Trofodermin. Det skulle två veckor senare fälla henne i ett dopningstest, då krämen innehåller den förbjudna substansen clostebol.

Exakt hur mycket av substansen 28-åringen fick i sig, och hur lång avstängning skidstjärnan får, är ännu oklart.

Det finns flera tidigare fall där idrottare stängts av för användande av den anabola steroiden.

Maurren Maggi, konkurrent till Carolina Klüft i längdhopp, stängdes 2003 av i två år, och 2013 dömdes cyklisten Stefano Agostini av i 15 månader.
Nu kommer dåliga nyheter för Johaug – som kan ge henne än längre straff.

”I brant uppförsbacke”

2015 så ändrade Wada, såväl som det Norska Idrottsförbundet, sin lagstiftning, enligt VG. Sedan dess så skiljer man på ”särskilda ämnen”, där substanser som nödvändigtvis inte har en tydlig prestationshöjande effekt går under, och på ”förbjudna substanser”.
Clostebol tillhörde det förbjudna, vilket innebär att substansen definieras som allvarligare, med sannolikhet för prestationshöjande effekt.
Det gör också att straffet kommer att vara högre än tidigare.
– Utgångspunkten är fyra år. Man arbetar i brant uppförsbacke om man vill minska avstängningen till mindre än två år, säger juristen Robin Mackenzie-Robinson till VG.

”Är allvarligare”

Mackenzie-Robinson säger att straffet, innan lagändringen, var noll till två år. Lagändringen beror, enligt honom, på att man vill kunna separera på lindrigare dopningsfall och allvarligare.

– Det blir ett vägskäl. Om du ertappas ha använt ett ämne är ”särskilda” något bättre. Om du ertappats med en förbjuden substans är det i grund och botten allvarligare, säger han.

Juristen säger även att det finns förmildrande omständigheter som kan sänka straffen nämndvärt, så som mängd och delaktighet i användande av preparatet, men att han ”inte tror att det kommer hjälpa henne”.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Dopning