Säger grattis till titeln redan i dag

avStefan Holm

SPORTBLADET

Den överlägsne serben är i Paris för att göra Grand Slam-samlingen komplett

LONDON. Det är ingen tillfällighet att Franska öppna inleds samma dag som en viss Novak Djokovic fyller 29 år.

Om han kommer att vara kvar längst på festen?

Tro inget annat.

Den överlägsne serben är i Paris för att göra Grand Slam-samlingen komplett.

Det är dags för årets andra Grand Slam-party, men många av namnen på gästlistan har redan strukits. Maria Sjarapova tvingas söka upp andra röda mattor under meldonium-avstängningen, danska smilfinken Caroline Wozniacki är vristskadad och Belinda Bencic stoppas av ryggproblem.

Roger Federer tränade lätt på centrecourten i onsdags, men schweizaren har en gammal mans rygg och tvingades lämna återbud dagen därpå. Då hade Juan Martin del Potro, Tommy Robredo, Thanasi Kokkinakis, Andreas Haider-Maurer och Pablo Andujar redan kastat handdukar, flygbiljetter och racketar.

Återbuden är förstås tråkiga för publiken, men det förändrar inte den sportsliga utgången. Federer och del Potro hade inte haft något med slutsegern att göra. Samma sak gäller, vågar jag påstå, 127 av de 128 spelarna i huvudturneringen.

Sedan spelar det ingen roll att Andy Murray kommer till Roland Garros som en vinnare, att Stan Wawrinka har en titel att försvara och att Rafael Nadal jagar sin tionde titel.

Ständigt denne Djokovic

De har ett gemensamt problem.

Novak Djokovic, ständigt denne Novak Djokovic.

Världstennisen handlar inte längre om de fyra stora och ett koppel med utmanare utan om Novak Djokovic, Novak Djokovic och Novak Djokovic. Han har vunnit fyra av de fem senaste Grand Slam-turneringarna och är fullständigt överlägsen.

Ja, titta på rankingen:

1) Novak Djokovic, 16 150 poäng.

2) Andy Murray, 8 435 poäng.

119) Elias Ymer, 516 poäng.

Jag tror att 2016 blir året då Djokovic tar en äkta Grand Slam, vilket ingen har lyckats med sedan Rod Laver 1969. Han är lite för bra för att vara sann, den störste av alla stora perfektionister.

I år har han spelat 40 matcher – och bara förlorat tre av dem. Ja, eller rättare sagt två. På grund av en ögoninfektion tvingades han bryta kvartsfinalen i Dubai, där Feliciano Lopez  stod för det så kallade motståndet.

Årets första förlust, ja, den första sedan november 2015, kom på gruset hemma i Monte Carlo och kan bara förklaras med underskattning. Djokovic hade en titel att försvara, men föll i sin första match mot en för många okänd tjeck, Jiri Vesely. 22-åringen vann med 6-4, 2-6, 6-4, satte sig på knä och kysste gruset. Förmodligen har han inte torkat läpparna än.

Säger grattis redan i dag

Djokovic hade ju inte förlorat en öppningsmatch sedan Masters-turneringen i Madrid 2013, och vi får backa bandet till 2010 för att hitta den senaste förlusten mot en spelare utanför topp 50. Det berättar en del om Djokovics suveränitet.

Den senaste förlusten, Rom-finalen mot Andy Murray, måste ha varit en form av födelsedagspresent. Ja, skotten fyllde ju 29 år dagen till ära, och kompisen Djokovic förlorar ju inte tennismatcher längre – inte ens mot de som ska föreställa hans främsta utmanare. Inför finalen hade han radat upp 17 raka segrar mot topp 10-spelare.

Att Djokovic förlorade årets första och senaste grusmatch gör inte favoritskapet mindre i Franska öppna. Serben har fysiken som krävs för eventuella femsetsmatcher, han har psyket och framförallt har han världens vackraste självbild.

Jag vet inte vad han ser när han tittar sig i spegeln, men jag skulle bli förvånad om det inte är den blivande Franska öppna-vinnaren.

Personligen säger jag grattis redan i dag. Det hör ju till på en födelsedag.

ARTIKELN HANDLAR OM