SOK: Danskarna sneglar på oss...

SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Det går inte att påverka klimatet i Brasilien. Men det går att mixtra med luften inomhus.

För att skonas från byggdammet i OS-byn har Sverige som enda nation installerat särskilda apparater på rummen.

– Danskarna går och sneglar på oss och frågar vad det är för något, säger SOK:s Mikael Gunnarzon.

Foto: CAMFIL.SE
Svenskarna har luftrenare i alla rum.

Kanotslalompaddlaren Isak Öhrström var förste aktiva svensken att flyga till Rio. Under tisdagen kom fotbollslagen och simmarna. Men allra först i Brasilien var en trio från SOK som har i uppdrag att iordningställa det svenska boendet i OS-byn i området Barra.

Mikael Gunnarzon är en av dem. När Sportbladet pratar med honom lassar han in några staplar stolar som är köpta på ett varuhus och ska stå på altanen.

– I Sotji skänkte NHL-grabbarna cyklarna till ett barnhem. Det blir något liknande med det vi har köpt här efter OS, säger han.

Flyttar in på lördag

Sverige bor i de nedre våningarna i  ett av de mittersta husen i OS-byn. Där kommer det att finnas svenskt kaffe, pingisbord, datorer med internet och samlingsrum där de boende kan följa tävlingarna (SOK vill inte att de har tv på rummet utan hellre hejar ihop).

De aktiva som redan har landat bor inte i OS-byn nu. Först på lördag flyttar de första grupperna in och då måste allt stå klart. Mikael Gunnarzon, till vardags ekonomichef på SOK, bedömer att allt kommer stå klart då. Inte minst maskinerna som han anser gör deras boende snäppet bättre än de andras.

– Vi har luftrenare i alla sovrum. Det har inte de andra. Om någon har astmatiska problem är det här ett sätt att ta bort byggdamm, säger han.

Användes redan i Beijing

Luftrenarna är tillverkade av en sponsor som också samarbetade med OS-truppen i Beijing 2008.

– Vi är jäkligt stolta över det. Allt som är nybyggt har fint damm på sig, du kan städa hur många gånger som helst utan att få bort det. Men de här tar bort partiklar och allt möjligt, säger Mikael Gunnarzon.

ARTIKELN HANDLAR OM