Så ska Zlatan skyddas i Sverige

SPORTBLADET

Enormt säkerhetspådrag när United är i Sverige: ”Hundratals inblandade”

I dag debuterar Zlatan Ibrahimovic för Manchester United – på svensk mark.

Då höjs säkerheten både på hotellet där stjärnorna bor och på matcharenan Ullevi.

– Det är ett väldigt stort säkerhetspådrag. Hundratals personer är inblandade, säger Anders Albertsson, säkerhetsansvarig på Got Event.

– Jag känner mig alltid välkommen i Sverige, säger ”Ibra” själv.

Foto: IBL
När Zlatan Ibrahimovic visade upp sig i Manchester var intresset enormt. I kväll spelar han på svensk mark med sitt United i Göteborg.

Det råder Zlatan-hysteri i Göteborg.

Sveriges meste målskytt genom alla tider landar i dag på svensk mark för att göra sin första match i Manchester United-tröjan och intresset är enormt.

Över 25 000 biljetter är sålda till träningsmatchen mot Galatasaray och hundratals personer väntas söka sig både till flygplatsen och till hotellet för att få en skymt av Uniteds stjärnor med Ibrahimovic i spetsen.

Därför höjs nu säkerheten.

”De har sina krav”

Anders Albertsson – säkerhetsansvarig på Got Event (som arrangerar matchen) – berättar att man har en löpande kontakt med klubbarna och att de ställer hårda krav.

– Jag kan inte berätta i detalj exakt vad de begär, men de har sina krav och önskemål som vi måste tillmötesgå.

Got Event har arrangerat flera stormatcher i Göteborg tidigare. Och Zlatan har varit här förut. Både med PSG och med landslaget.

– Vi följer samma rutiner nu som då, säger Affe Akbari, vd för Sport & Evenemang på Got Event.

Varken han eller säkerhetsansvarige Anders Albertsson vill avslöja exakt hur många personer som är inblandade i säkerhetsarbetet, men Albertsson bekräftar ändå att det rör sig om hundratals.

– Då pratar vi enbart om antal publikvärdar och säkerhetsvakter. Räknar vi in all personal är det ännu fler.

Hur mycket skiljer sig säkerhetspådraget jämfört med en allsvensk match?

– Det är betydligt större pådrag nu.

Känner ni er väl förberedda?

– Absolut! Vi har en löpande kontakt med myndigheterna vad gäller det övergripande säkerhetsläget, och vi är lika väl förberedda som alltid. Det är som sagt många personer involverade för att se till att det här blir den folkfest vi vill att det ska bli, säger Anders Albertsson.

Galatasaray anlände till Göteborg redan i går och checkade då in på hotell Clarion Post mitt i centrala delen av staden.

United kommer i dag

Zlatan Ibrahimovic och hans Manchester United flyger hit först i dag och har valt att bo på lyxhotellet Sankt Jörgen Park vid Knipplekullen på Hisingen.

Även där höjs säkerheten avsevärt, enligt Sportbladets uppgifter.

Men Kia Andersson, Resortansvarig på hotellet, är förtegen om uppgifterna och vill inte ens bekräfta att Zlatan & Co ska bo där.

– Jag varken kan eller vill uttala mig, säger hon.

Klart är dock att det finns en risk att många söker sig till hotellet.

Så sent som i torsdags kom ett tydligt bevis på att folks intresse för att få se Ibrahimovic i Manchester United-mundering är stort. När det då läckte ut att ”Ibra” bodde på det femstjärniga hotellet Radisson Blu i Manchesters stadskärna uppstod ett mindre kaos. Lokaltidningen Manchester Evening News rapporterade att ”mängder med stökiga supportrar och paparazzis” samlades utanför hotellet vid 22-tiden på kvällen och att polis tillkallades för att lugna situationen.

”Alltid välkommen”

Ibrahimovic själv tycks dock inte oroa sig för säkerheten hemma i Sverige utan ser bara fram emot matchen.

– Alla har väntat på det här ögonblicket, säger han och tillägger:

– Att göra debuten i mitt hemland känns jättebra. Det är inte första gången jag spelar med mitt lag i Sverige, det har hänt några gånger tidigare med mina tidigare klubbar. Fansen får mig alltid att känna mig välkommen och det kommer de säkerligen göra den här gången också.

ARTIKELN HANDLAR OM