Vill ha med tränaren även i världscupen

SPORTBLADET

Ingesson: ”Charlotte vill det”

Foto: Ingesson och Kalla under SM-veckan 2016

SAXNÄS. Charlotte Kalla väljer att kliva av landslagets träningsgrupp och köra försäsongen med Magnus Ingesson.

Nu berättar stjärnans tränare för Sportbladet att det även kan bli aktuellt att han åker med på vinterns tävlingar – i världscupen och VM.

– Charlotte vill det, säger Magnus Ingesson.

Foto: Magnus Ingesson

Charlotte Kalla bestämde sig förra veckan för att kliva av landslagets träningsgrupp. Det innebär att hon gör en egen satsning med sin personliga tränare Magnus Ingesson.

I den vackra fjällmiljön i Saxnäs tio mil från Vilhelmina berättade Charlotte Kalla om beslutet.

Där fanns även tränaren Magnus Ingesson. Och han säger till Sportbladet att samarbetet även sträcker sig under tävlingssäsong.

Han kan ta tjänstledigt från sin tjänst inom polisen i Piteå för att följa med skidstjärnan på läger under försäsongen. Men möjligheten finns även sedan när tävlingarna startar. Nästa säsong innebär VM i Finland och världscup.

Byggt upp ett förtroende

Under säsongerna som gått har vi vid flera tillfällen sett att Charlotte Kalla plockat upp telefonen direkt efter målgång och ringt Magnus Ingesson.

Nu kan hon komma att slippa det.

– Jag kan åka omkring på tävlingar. Jag kan vara publik.., säger Magnus Ingesson.

– När hon går i mål vill hon snabbt samla tankarna. Då väljer hon att ringa. Det är för att hon har det förtroendet. Det har funkat sådär. Men det är svårt när man är 150 mil därifrån eller på andra sidan Atlanten, säger Ingesson.

Så du kommer att åka med?

– Vi får väl se. Det är ofta där, före och efter tävlingar, som man kan finnas till. Som på VM i Falun. Jag jobbar utifrån vad hon vill. Det är hon som är chefen, säger Magnus Ingesson som utvecklar samarbetet mellan honom själv och skidstjärnan.

– Hon har ett grundmurat förtroende för mig och jag för henne. Det är inte bara att hon måste fråga mig vad hon ska göra. Jag tror att det blivit en skev bild av att hon inte fattar egna beslut. Hon fattar nog fler beslut än vad någon annan i landslaget gör.

Vuxit fram

Enligt Charlotte Kalla har beslutet att satsa i egen regi vuxit fram.

I vintras blev det uppståndelse kring damtränaren Mattias Perssons uttalande om att du hade "mår kanske inte så bra i själen", påverkade den händelsen ditt beslut att kliva av landslagets satsning?

– Nej, det gjorde det inte. Det här är ett beslut som bygger på hur jag tror att ett samarbete ska vara och som jag har haft under många år. Det är därför, säger Charlotte Kalla.

Har du känt att din karriär inte fått samma utveckling som du kunde fått om Magnus Ingesson och du samarbetat tajtare även efter att han slutade som förbundskapten 2010?

– Ja. Jag har saknat detta att träffas kontinuerligt och känna lugnet i att veta att vi har tid för utvärdering och uppföljning. Jag har alltid trott på en närvarande tränare. Jag har valt att ha Magnus som tränare, det är för att jag har stort förtroende för honom. Nu har jag kommit dit där jag är beredd att ta ansvar för att göra den här satsningen.