”Hur dåligt livet än går kan man studsa tillbaka”

SPORTBLADET

Mbemba är tillbaka i basketligan och comebacken blev en succé

Foto: Bildbyrån
Rudy Mbemba.

Han stängdes av i två år för dopingbrott och var övertygad om att karriären var över.

Nu är Rudy Mbemba tillbaka i basketligan och comebacken blev en succé.

– Hur dåligt det än går i livet kan man alltid studsa tillbaka, säger stjärnan.

Rudy Mbemba har kallats svensk baskets största talang genom tiderna. Han spåddes att bli den förste svensken i NBA, men karriären tog en annan vändning.

I juni 2014 stängdes Mbemba av i två år efter att ha missat två dopingprov. Men efter att ha avtjänat sitt straff och gjort en kort sejour i Marocko skrev Mbemba i veckan på för Umeå BSKT.

I comebacken stod stjärnan för 26 poäng, 4 assist och 2 returer när Umeå besegrade Malbas med 104-80.

– Det var en bra laginsats och individuellt kändes det också bra. Jag lät matchen komma till mig. Jag ville ta de skotten jag tränat på under sommaren, kanske lite galna skott, men det är det jag har tränat på, säger Mbemba som missade sina två första skott.

– De gick under på screens, jag vet inte vad de hade läst i scoutingrapporten men man vill ju psyka så mycket som möjligt och de försökte. Men man ska förstå att jag är en mental spelare, för att komma under mitt skinn krävs det mer än att snacka.

Det fungerade inte alltså?

– Det går inte att psyka mig. Inte för att vara sån, jag är samma spelare men jag är mognare i allt jag gör. Jag är inte ute och bara försöker showa konstant. Jag vill verkligen hjälpa klubben och ta Umeå någonstans dit de inte varit förut.

”Inte bättre för att man är i NBA”

Efter dopingavstängningen la Mbemba ner basketen. Han rörde inte en boll på ett år och trodde att karriären var över.

Sedan kom vändningen.

– Det var tack vare Gee (Gervin, coach i Fryshuset). Något hände där. Han såg något jag inte såg och jag tyckte att det var skitkul igen. Jag började hosta blod efter två minuter och det kändes omöjligt. Men han pushade mig och i dag är jag tillbaka på planen.

Det är många som har förväntningar på dig, så det måste ha varit en skön start?

– Förväntningar? Man ska inte ha förväntningar.

Umeå presenterade dig ändå som ”en av Sveriges bästa spelare genom tiderna”?

– Förlåt, men bara för att några är i NBA och hit och dit tror jag inte att de är bättre basketspelare. De har haft en bättre uppväxt, stabilare. De har haft ett skötsamt liv och tagit rätt steg. Men bara för det tror jag inte att de är bättre basketspelare. Jag säger inte att jag är bäst, men om man jämför med Jonas (Jerebko). Våra uppväxter är totalt annorlunda. Tänk om man hade lagt mig i Jonas fötter och Jonas i mina, hur hade det sett ut då? Men det är bara spekulationer.

”Har haft det tufft”

Mbemba fortsätter:

– Jag är bara glad att jag är tillbaka. Jag känner att jag vill göra en stor impact. Och hur dåligt det än går i livet, jag har haft det tufft på alla möjliga sätt, men det viktigaste är att man kan studsa tillbaka. Det finns spelare som växer upp och som går igenom tuffa tider. Varför inte använda mig som ett exempel? Jag kan vara en förebild för många.

Vi har gjort liknande sådana här intervjuer förut, var är annorlunda den här gången?

– Vill du veta helt ärligt? Jag har totalt mognat. Min krets är väldigt liten. Jag har cuttat av så mycket av mitt negativa liv som förstörde för mycket. Jag har blivit en lugn, ödmjuk kille som bara vill göra det bästa av det som finns kvar.

Ångrar du något?

– Klart att jag ångrar mycket, men hade jag ångrade något hade jag kanske inte varit här. Allt händer av en anledning. Jag ångrar mycket som har skett men det viktigaste är att jag är tillbaka, och det är inget jag ångrar.

ARTIKELN HANDLAR OM