Sjöström vinner totala världscupen

avFilip Durefelt, TT

SPORTBLADET

Segern var i praktiken säkrad redan innan det första simtaget togs under världscupsavslutningen i Singapore.

Det behövdes inte allt för många simtag innan den också blev säkrad för Sarah Sjöström – för första gången i karriären.

– Det är första gången jag gör hela världscupen och så vinner jag, så det är extra kul, säger Sjöström till SVT Sport.

Foto: Christine Olsson/TT
Sarah Sjöström kan titulera sig världscupsmästare. Arkivbild.

Främsta konkurrenten, femfaldigt regerande totalmästaren Katinka Hosszu, hade behövt vinna fyra grenar och slå fyra världsrekord för att hota Sjöström om totalsegern. I och med att ungerskan "bara" slutade trea på 200 meter ryggsim så innebär det att Sjöströms totalseger nu är säkrad även i teorin.

För Sjöströms del blev det en andraplats på lördagens första final. Australiensiskan Cate Campbell höll ledningen från start till mål och slutade på 50,85, 86 hundradelar före Sjöströms 50,99 i mål på 100 meter fritt. Tiderna var tredje och fjärde bästa i världen i år.

Tredje svenska att vinna totalen

Att Hosszu vann duellen mellan dem på 200 meter medley därefter gjorde inget för totalställningen. Sjöström slutade sexa där på tiden 2.09.84, medan Hosszu vann på 2.04.37.

Trots oräkneliga mästerskapsmedaljer genom åren har Sarah Sjöström aldrig vunnit den totala världscupen tidigare. Men nu kan hon även lägga den titeln till sin meritlista, och hon gör därmed Therese Alshammar och Anna-Karin Kammerling sällskap i den svenska skara som tagit hem totalen.

– Jättekul. Det har varit en tuff resa att göra, säger Sarah Sjöström till SVT Sport och fortsätter:

– Det gäller att prestera på topp hela tiden, och plocka hem så många poäng på flera tävlingar. Det är första gången jag gör hela världscupen och så vinner jag, så det är extra kul.

Här är Sjöströms alla världsrekord 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM