Johaugs vändning: ”Inser att det är mitt ansvar”

avFilip Durefelt

Foto: TT / TV2

Therese Johaug har hela tiden förnekat sitt eget ansvar i dopningsdomen mot henne.

Nu svänger hon för första gången i skuldfrågan.

– I efterhand inser jag att det är mitt ansvar, säger Johaug i den norska dokumentären ”Chockad”.

Det var förra hösten som Therese Johaug åkte fast i ett dopningstest efter att hennes prov visat spår av den anabola steroiden clostebol.

Den norska skidstjärnan har hela tiden hävdat att hon fick i sig ämnet via en läppsalva och att hon står utan skuld, då hon fick salvan från dåvarande landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen.

– Jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken. Jag frågade om krämen stod på dopningslistan och han sa nej och jag trodde hundra procent på det. Jag vet att jag har mitt ansvar för det jag stoppar i min kropp och jag tog det ansvaret genom att fråga min läkare som är expert på idrottsmedicin, sa Johaug på presskonferensen efter dopningsbeskedet.

Svänger i dokumentär

I måndags kunde Sportbladet visa unika TV2-bilder från när Therese Johaug får reda på att hon missar OS.

– Herregud! Är det verkligen sant?!, säger Johaug och brister ut i tårar.

Och fram till nu har alltså Johaug skyllt ifrån sig i skuldfrågan. Men i den dokumentären ”Chockad”, som sändes i Norge i måndags kväll, svänger norskan för första gången i frågan.

– Jag kände att jag tog ansvar genom att fråga landslagsläkaren, som jag lärt mig att jag ska göra. Speciellt när vi är i utlandet då vi inte ska handla på egen hand. Men mänskliga misstag händer. Nu i efterhand inser jag ju att det till syvende och sist är mitt personliga ansvar, säger Johaug.