”Har fortfarande alla tänder kvar”

SPORTBLADET

RUKA. Enligt Aleksej Petukhov stoppade ett ryskt hot Alex Harvey från säsongsöppningen i Gällivare. 

Nu tonar kanadensaren ner bråket. 

– Jag har träffat ryssarna och har fortfarande alla tänder kvar, säger han. 

Sex ryska åkare är avstängda från OS av IOK. Men i världscupen är ryssarna – än så länge – fria att tävla. Beskedet har rört upp känslor i skidvärlden och kanadensaren Alex Harvey är en av dem som välkomnat straffen. 

– Det är bra att IOK äntligen reagerat, men de ryska åkarna får ju ändå fortsätta. Särskilt en som inte var så dålig i Lahti, citerades Harvey ha sagt till Le Journal de Montreal och pekade på Sergej Ustiugov som tog fem medaljer under VM i Lahtis förra säsongen.

– Ustiugov var ung i Sotji-OS men gick ändå till finalen i sprint då McLaren-rapporten avslöjade att hela laget var inblandat i dopning, men Ustiugovs namn kom aldrig ut. Därför kan vi bara ha våra misstankar, fortsatte Harvey.

Intervjun rörde upp känslor i det ryska lägret. Under den svenska säsongspremiären i Gällivare sa Aleksej Petukhov att ryssarna hört av sig till Harvey.

– Alex Harvey kom inte till Sverige efter att han uttryckt sig kritiskt i media, inte bara om (Aleksandr) Legkov men också om Sergej Ustiugov som han inte heller litar på. Vår tränare skrev till Harveys mentor Ivan Babikov, som arbetade i Ryssland i många år, att han förtjänar en smäll för det han sagt, sa ryssen.

”Helt falskt”

Men nu slår Harvey tillbaka. 

– Det är helt falskt. Jag hade aldrig planerat att åka till Gällivare. Jag var i Davos precis som i fjol, säger han och fortsätter: 

– Grejen är att jag gjorde en intervju på franska i Quebec, sedan använde italiensk media google translate och sedan körde rysk media google translate från den italienska. Vad han (Petuhkov) har läst är inte det jag har sagt, men det är underhållande för dem där hemma. Jag har träffat ryssarna och jag har fortfarande alla tänder kvar så det är lugnt. 

De hotade dig inte? 

– De hotade inte mig. Jag får bra kommentarer från ryska fans också så allt är lugnt. 

Foto: AFTONBLADET OCH TT
Alex Harvey har inget otalt med de ryska åkarna.
ARTIKELN HANDLAR OM