Torneklint om Hjelmers berättelse: ”Jag blir alldeles kall”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Förbundskapten Karin Torneklint reagerar med obehag på Moa Hjelmers berättelse om hur hon våldtogs efter Finnkampen 2011.

Nu vill Torneklint förhindra att något liknade inträffar igen.

– Vi vill skapa en miljö där alla som är med törs säga ifrån, säger hon.

Moa Hjelmer berättade under torsdagen om hur hon ska ha våldtagits av en annan aktiv efter Finnkampen för sex år sedan.

Karin Torneklint är förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget sedan 2013. Hon blev chockad av Hjelmers berättelse.

– Jag blir alldeles kall hela jag. Det är obehagligt att höra vad hon upplevt och varit med om, jag blir verkligen ledsen, säger hon till Sportbladet.

Torneklint berättar att man nu ska göra allt man kan för att försöka förhindra att något liknande sker igen.

– Vi har definitivt pratat om sånt här tidigare och har spelregler för hur man ska bete sig. Så det har absolut funnits i vårt medvetna men inte på denna nivå och så tydligt som nu, säger hon och fortsätter:

Visselblåsarfunktion på gång

– I går hade vi en träff med vår avdelning Elit & Landslag där vi diskuterade hur man kan skapa en miljö där alla som är med törs säga ifrån, antingen till den som gör det eller till någon ledare så att man kan stoppa alla typer av sexuella trakasserier.

Vid årsmötet tidigare i år motionerade förbundet till Riksidrottsförbundet (RF) om en så kallad visselblåsarfunktion, som antogs och ska vara på gång. Men Torneklint berättar för Sportbladet att fler åtgärder kan behövas.

– Vi funderar på att skapa en grupp som man kan vända sig till om man inte litar på RF. Vi vill ha en liten grupp, om kanske tre personer, som är bra på att hantera sånt här. För att visa att vi tar det på allvar.

”Moa mår bra under omständigheterna”

Stefan Olsson var förbundskapten för friidrottslandslaget 2011, då Hjelmer ska ha våldtagits.

– Jag har försökt fråga mig vad jag och förbundet hade kunnat göra. Det finns en känsla av otillräcklighet och frustration, säger Olsson till SVT.

Olsson pratade med Hjelmer under torsdagen, som inte har pekat ut något namn eller polisanmält händelsen.

– Hon mår bra och vi finns som stöd om hon vill ha det.

Björn O. Nilsson är ordförande för Svenska friidrottsförbundet, och han är också tagen av det som Hjelmer berättar.

– Det är förskräckligt och det river ju i hjärtat. Så här ska det inte få gå till, det är absolut förkastligt. Att det dessutom sker i samband med en friidrottstävling är förstås helt oacceptabelt, säger han till Sportbladet.

Karin Torneklint berättar att en visselblåsarfunktion är på gång?

– Ja, och den har visat i andra sammanhang att det är ett sätt att komma ut med saker. Moa är en tuff tjej men om en visselblåsarfunktion hade hjälpte henne då kan bara hon svara på. Det man kan anta är att såna funktioner inte är negativa, men jag tror inte att det räcker.

– Vi måste på olika sätt försöka säkerställa att det inte sker igen. Man måste känna sig trygg i friidrotts- och landslagssammanhang.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

MeToo