Ny svag insats av Northug – utslagen i kvartsfinal

avFilip Durefelt

Foto: Berit Roald/NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Petter Northugs svaga säsongsöppning fortsätter.

Vid nationella tävlingar i Norge åkte han ur sprinten redan i kvartsfinalen.

– Han måste höja sig flera hack till nästa helg, säger tränaren Stig Rune Kveen till VG.

Petter Northug finns inte på plats vid världscuppremiären i finska Ruka. Norrmannen fick inte plats i truppen och svarade med en omtalad Instagram-bild.

I stället har han fått vässa på formen i Norgescupen i Galå. Men när 15 kilometer fristil avgjordes under fredagen stod inte 31-åringen för någon vidare insats.

Northug slutade först på 17:e plats, hela 1.27 bakom vinnaren Anders Glöersen.

– Jag tror inte att man ska lägga någon värdering i det. Bara att sticka till Gålå och ställa upp på några träningsskidor tycker jag var ganska tufft gjort. Jag tror att vi ska vänta med nästa helg till att döma hur saker kommer att bli, sa Martin Johnsrud Sundby till VG.

”Hade hoppats på fler heat”

I dag var det dags för sprint och en chans till revansch för Petter Northug. Han tog sig också enkelt vidare från prologen, men sedan tog det stopp direkt.

Den norske stjärnan blev bara fyra i sin kvartsfinal och tog sig inte heller vidare på tid.

– Vi hade hoppats på att få några heat till. Nu får vi bara jobba vidare mot Lillehammer (nästa världscuptävling). Han måste höja sig flera hack till nästa helg, säger Northugs tränare Stig Rune Kveen till VG.

När VG frågar om resultaten visar att det var rätt att peta Northug från världscuptruppen, svarar Kveen.

– Jag vill inte uttala mig om det. Vi vet inte hur mycket Petters huvud är på när han går här i Norgescupen. Han måste i alla fall tränare bra till nästa helg.

ARTIKELN HANDLAR OM