Mejla

Patrik Brenning

Jag måste avslöja sanningen om VM

Brenning: För första gången fått se det

SEEFELD. En norsk reserv höll undan för en rysk reserv och bakom skidade Calle Halfvarsson (som inte heller tänkte köra) in på en hedersam sjätteplats.

Vikariepoolen radade upp sig på femmilen när Hans Christer Holund satte punkt för VM med Norges tionde guld.

Men innan vi lämnar Seefeld behöver jag berätta en sak.

Innan vi åker hem måste jag avslöja sanningen om VM i skidor.

Hans Christer Holund tog Norges tionde guld i Seefeld när han gick ifrån och på Johan Olsson-vis vann femmilen. Närmare än Olsson-liknelsen kom inte heller de svenska herrarna en medalj.

Det är ett sätt att sammanfatta VM i Österrike på. Men det finns också ett annat. Låt mig ta er med till den VM-fest vi fått uppleva under de senaste veckorna.

Kan stänga oljekranarna nu

Om du hoppar på tåget till Seefeld, tar vägen från tågstationen till höger om det rosa dopningshuset och sedan håller lite vänster ner mot byn så kommer du fram. Till bargatan i Oslo.

Till vänster ligger en alldeles utmärkt italiensk restaurang. Till höger står hundratals fulla norrmän och skrålar i takt med gamla discodängor som gjorts om i dansbandstappning, och någonstans inne på en av restaurangerna sitter Petter Northug och skryter om sina erövringar för imponerade norska journalister.

På gatan i vad som ser ut som ett hemmasnickrat lotteribås står två kvinnor och blandar groggar. Luften doftar av glögg. Det känns som en gigantisk julgransplundring. Det är VM i skidor.

Vi har varit här i två VM-veckor nu. Vi har sett Therese Johaug söndagspromenera hem guld nog att förgylla Oslos operahus och vi har sett Norge som lag hämta så mycket ädelmetall att de kan stänga av de där oljekranarna nu.

Norge dominerar tveklöst nutiden. Men vi har också sett de svenska damerna ta ett rejält grepp om framtiden.

Kalla är som Björn Borg

21-åriga Ebba Andersson stördes inledningsvis av en sjukdom men bevisade under delar av tremilsloppet att hon kommer vara ett stort medaljhopp i många mästerskap framöver. 19-åriga Frida Karlsson visade att hon kan vara en favorit till pallplatser i alla distanstävlingar i världscupen de kommande 15 åren.

Men det allra vackraste har ändå varit att se veteranen Charlotte Kalla mitt i allt det här. För på flera sätt är ju allt det här 31-åringens verk.

Det är Kalla som inspirerat både Frida Karlsson och Ebba Andersson till att försöka sig på en karriär inom skidvärlden. Det var henne de jagade i de svenska skogarna för att skaffa idolbilder när de var små. Det är henne Frida nu står högröd i ansiktet bredvid efter att återigen ha råkat kalla sin lagkamrat för ”Kalla” och inte ”Charlotte”.

Det är, som någon skrev på Twitter, som om Björn Borg fått spela Davis Cup tillsammans med Mats Wilander, Stefan Edberg och gänget. Det är samtidigt något Charlotte Kalla har väldigt svårt att förhålla sig till.

– Jag har mest fokus på att skapa nya meriter och inte tänka på vad mina gamla meriter har inspirerat till. Men Frida och Ebba inspirerar mig att fortsätta nu.

På så sätt har de skapat ett eget litet kretslopp av inspiration, Charlotte, Ebba och Frida, som gör att vi redan längtar härifrån. Till nya världscuptävlingar. Till fler mästerskap. Men innan vi lämnar Seefeld måste vi prata om något annat också. Vi måste avslöja sanningen om skidsporten.

Längdskidåkningen präglas i Sverige av en slags sundhetsaura. Det är motion, friluftsliv, frisk luft och blåbärssoppa. I Seefeld har jag för första gången sett vad längdskidåkning är för Norge.

En enda stor blöt fyllefest. Ett svenskt fotbollsmästerskap upphöjt till tio.

Norska åkarna är rockstjärnor

När Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg tog emot sina sista medaljer efter tremilen gjorde de det med partystassen gömd under landslagsjackan.

– Nu ska vi dricka jägershots, sa de ogenerat till den norska presskåren.

– Det kanske blir medaljtårta igen, sa Frida Karlsson när samma norska reportrar undrade hur svenskan skulle fira.

De norska åkarna är rockstjärnor med groupies. De svenska är knäckebrödsambassadörer med kostrådgivare.

Att gå genom Seefeld är också som att kastas in i serien ”The Walking Dead”. Allt handlar om att hinna väja för de druckna norska fansen som likt bitna zombies vaggar fram längs gatorna. När norrmännen för tolfte dagen i rad toppar glasen och skrålar ”Ja, vi elsker dette landet” så att det dånar mellan bergväggarna börjar jag också förstå varför de är så överlägsna oss i uthållighetsidrott.

Det är faktiskt svårt att ta in hur många tusentals norrmän som tagit sig till Österrike för att se landet ta guld efter guld i skidspåret. Det kommer också ta ett tag att smälta att vi nu har tre svenskor som kan utmana dem på de långa distanserna. Och minst tre som redan kan dominera dem på de korta.

Visst är det lite som en dröm och jag kan inte heller komma ifrån känslan att allt vi upplevt här inte varit på riktigt. Att vi inte varit med om det här. Att vi kommer vakna i morgon och så kommer ingenting av det här vara sant. Att det var en dröm. Eller att vi bara varit statister i någon annans dröm.

Frida Karlssons önskedröm. Eller Calle Halfvarssons mardröm.

Halfvarsson VM:s största profil

För visst kan du också se det framför dig? Hur Calle Halfvarsson slår upp ögonen kallsvettig hemma i Sågmyra.

– Jag hade en så otäck mardröm. Vi var på VM och allt gick åt helvete. Staven gick av, jag gjorde alla taktiska fel, körde rakt in i väggen, råkade ljuga för hela presskåren och blev hatad av alla på Twitter.

Vad tråkigt...

– Ja, men det var inte det märkligaste. Jag drömde att jag samtidigt var en amerikansk rapartist och spelade in en helt sjuk musikvideo med Kläbo, Northug och Sundby.

Gud vad konstigt. Men vad skönt att det bara var en dröm då. Kom nu så går vi och äter frukost.

Jag hoppas att du unnar dig något gott till frukosten Calle, för om vi lägger resultaten åt sidan för en sekund kan jag utan ironi säga att du var VM:s största profil för mig. Skidvärlden hade varit en mycket tråkigare plats utan dig.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.