Erkänner – 24 år efter tidernas OS-skandal

Harding: Han var lika korkad som en stolpe

Foto: Jordan Strauss / TT / NTB Scanpix
Tonya Harding
SPORTBLADET

Det har kallats tidernas OS-skandal men sanningen kring attacken mot konståkningsstjärnan Nancy Kerrigan har trots det varit gömd i snart 24 år.

Nu erkänner för första gången Kerrigans rival Tonya Harding att hon kände till planerna att ”ta bort” landsmaninnan från OS för att säkra Hardings egen medverkan.

– Jag visste att någonting var på gång, säger Harding till ABC.

Den 6 januari 1994 attackerades Nancy Kerrigan under träningen inför den amerikanska uttagningen till OS i Lillehammer. Förövaren slog konståkningsstjärnan över knäna med en järnstång och tv-kameror fångade efter attacken den hyllade idrottsstjärnan gråtandes av smärta upprepa frågan ”varför?”.

”Hörde dem prata om det”

Misstankarna riktades snabbt mot Kerrigans rival Tonya Harding och senare dömdes också Hardings ex-man, Jeff Gillooly, och mannen som kallades hennes livvakt, Shawn Eckardt, till fängelse för misshandeln. Harding har dock själv hela tiden bedyrat både sin oskuld och sitt ovetande. Tills nu.

I en intervju med amerikanska ABC erkänner amerikanskan nu att hon kände till planerna på en attack mot Nancy Kerrigan.

– Jag visste att någonting var på gång, säger Harding och fortsätter:

– Jag hörde dem prata om saker som att ”vi kanske borde se till att få bort någon så att vi kan vara säkra på att hon kommer med till OS”. Jag svarade bara ”vad i helvete snackar ni om?”.

Foto: Phil Sandlin / TT / NTB Scanpix
Tonya Harding och Nancy Kerrigan

Samtalet ska ha skett en eller två månader före misshandeln – en attack som alltså hade som syfte att säkerställa att Harding skulle få en plats i det amerikanska OS-laget till spelen i Norge. Shawn Eckardt var den som höll i järnröret på uppdrag av Jeff Gillooly men Harding förnekar att hon hade anlitat Eckardt som livvakt.

– Han var ingen livvakt. Skämtar du med mig? Han var korkad som en stolpe.

”Fruktade för mitt liv många gånger”

Samtidigt beskriver den i dag 47-årige Harding hur hon själv fruktade för sitt liv under förhållandet med Jeff Gillooly.

– Många gånger. Men han bröt inte ner mig. Ingen kan göra det.

Nancy Kerrigan skadades inte allvarligare än att hon till sist ändå kunde ställa upp i OS där hon knep ett silver. Tonya Harding kom också med i laget men fick under tävlingen problem med en skridskoskena och placerade sig inte bättre än åtta.

Efter spelen dömdes Harding till 500 timmars samhällstjänst för att ha försvårat utredningen av attacken mot Kerrigan. Hon stängdes senare också av på livstid av det amerikanska konståkningsförbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM