Räknade fel – blev 1,8 miljoner kr dyrare

Kommunansvarige avgår efter dundermissen

1 av 2 | Foto: Robert Boman / falkenbergsbild.se
SPORTBLADET

Kommunen i Laholm avsatte 221 000 kronor för en internationell beachvolleyturnering.

Men efter att skattebetalarna fått stå för prispengar, nattklubbsavslutning och resor landar notan på 1,8 miljoner.

Nu avgår Kultur- och utvecklingsnämndens förvaltningschef Ulf Mattsson, skriver Laholms Tidning.

Det var i början av juli som Laholm stod värd för en internationell proffsturnering i beachvolleyboll för damer.

Ett arrangemang som beskrev som en succé av lokala politiker, men som i efterhand skenat iväg rejält kostnadsmässigt, enligt en granskning av Laholms Tidning.

Preliminärt var arrangemanget, som enligt tidningens granskning aldrig ens klubbades av kommunens Kultur- och utvecklingsnämnd (Kuf), budgeterat att kosta 221 000 kronor.

Men efter arrangemanget i höstas landade kommunen i att kostnaden skulle bli 1 225 000 kronor. Men även det var lågt räknat.

Laholms Tidning visar nu att notan för kommunens skattebetalare är åtta gånger högre än budgeten – 1 770 000 miljoner kronor.

Bland fakturorna som kommunen attesterat finns resekostnader för spelare och personer i europeiska volleybollförbundet till en summa av 230 000 kronor. Dessutom har kommunen, som en del i stora matkostnader, bekostat en avslutningsmiddag med tillhörande nattklubbsentré för 45 000 kronor.

”Slutar med glädje”

Turneringen lockade med en total prispott på 72 630 kronor, en summa som Svenska volleybollförbundet fakturerat till kommunen å det europeiska volleybollförbundets vägnar och som skattebetalarna också fått stå för.

Efter granskningen, som publicerades förra veckan i Laholms Tidning, meddelar nu ansvarige tjänstemannen på kommunen, Ulf Mattsson, att han avgår.

– Jag ska väl poängtera att jag med glädje slutar. Jag har blivit uppmanad att ta det yttersta ansvaret för de ökade kostnaderna och det har jag gjort, säger han enligt Sveriges Radio Halland.

Svenska Volleybollförbundet säger till Sportbladet att man inte varit inblandade i tävlingen på något annant sätt än att man dels hjälpt till med sanktionen av tävlingen hos europeiska förbundet samt fungerat som en mellanhand vid faktureringar för prispengar från europeiska förbundet.

– Vi tog kontakt med föreningen, Play for life, och undrade var vi skulle skicka fakturan och fick då svaret att den ska gå till kommunen, säger Herman Sewelén, pressansvarig på Svenska volleybollförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM