Perfekta resultatet: tremålsseger i kväll

Förutsättningarna inför EM-rysaren

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

SPLIT. Sverige ska besegra Serbien med tre mål i kväll.

Då är man garanterat vidare i EM.

Och chanserna maxade för att nå mellanrundan med viktiga poäng i bagaget.

– Vi har koll, säger landslagsledningen.

Handbolls-EM:s raffinerade räknesystem, där inbördes möten går före målskillnad, innebär som vanligt flera intressanta utgångar.

Det vi vet är:

Om Sverige förlorar mot Serbien i kväll och Kroatien besegrar Island direkt efter är Sverige utslaget ur EM. Då hjälper det inte att besegra favoriterna Kroatien på tisdag i en match som också blir meningslös för kroaterna.

Om Sverige vinner med tre mål eller mer mot Serbien i kväll är Sverige garanterat vidare till mellanrundan, oavsett hur det går i de andra matcherna.

Viktigt få med sig poäng

Vinner Sverige med bara ett eller två mål mot Serbien är ett avancemang till mellanrundan beroende av hur det går mellan Island och Serbien på tisdag.

Men det är förstås viktigt att gå vidare med poäng till mellanrundan om man ska ha någon realistisk chans att nå en semifinal.

Förutsätter vi att guldkandidaten Kroatien vinner sina två återstående matcher mot Island och Sverige så ska Sverige helst inte besegra Serbien med mer än tre, eller möjligen fyra, mål i kväll för annars blir det svårare att få med sig just Serbien, och poängen mot dem, till mellanrundan. Går Island vidare till mellanrundan får ju inte svenskarna med sig några poäng (förutsatt att man förlorar mot Kroatien på tisdag) eftersom man förlorade premiären mot Island.

Storseger gynnar Island

För varje mål Sverige besegrar Serbien med i kväll så gör man det svårare för serberna att ta sig vidare:

Vinner Sverige med tre mål måste serberna också vinna med minst tre mål mot Island för att gå vidare och för att Sverige få med sig poäng till mellanrundan).

Vinner Sverige med fyra mål måste serberna också vinna med minst fyra mål mot Island (tre mål kan eventuellt räcka om serberna gör tillräckligt många mål).

Vinner Sverige med fem mål måste serberna vinna med minst fyra mål mot Island.

Vinner Sverige med sex mål måste serberna vinna med minst fem mål mot Island (fyra mål kan eventuellt räcka också).

Ja, ni förstår.

Då hamnar alla på +/-0

Om vi fortsätter förutsätta att Kroatien vinner sina två återstående matcher gäller följande:

Vinner Sverige med två mål mot Serbien och serberna också med två mål mot Island hamnar alla tre lagen på +/-0 i målskillnad och då gäller flest gjorda mål i inbördes möten mellan de tre lagen.

Vinner Sverige bara med ett mål i kväll måste Island ta minst en poäng mot Serbien för att Sverige ens ska gå vidare till mellanrundan.

Förbundskaptenerna har järnkoll

Men skulle Sverige, efter seger mot Serbien, sedan ta poäng mot Kroatien på tisdag också öppnar sig förstås större möjligheter i mellanrundan.

Den svenska lagledningen har järnkoll på förutsättningarna.

– Vi har koll, säger presschefen Daniel Vandor.

Har spelarna också koll?

– De har bra koll även om vi inte spaltat upp varje hypotetiskt scenario. Det har Kristján och Martin koll på och förmedlar om det blir aktuellt. Men spelarna förstår förstås vikten av att vinna i kväll och vad skillnaden av att vinna med ett eller tre kan vara, säger Vandor.

Lista: Handbollslandslagets bästa målskyttar genom tiderna 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM