Klart med friskvårdsbidrag till dyrare sporter

SPORTBLADET

Även golf och ridning blir tillgängligt för friskvårdsbidraget som många arbetsgivare erbjuder sina anställda. Det har Skatteverket kommit fram till efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.
Tidigare har Skatteverket nekat dyra sporter som golf och ridning skattesubventionerad friskvård. Sporterna har inte klassats som enklare form av motion, främst på grund av de har krävt dyrare utrustning.
Friskvårdsbidrag till ett maximalt värde av 5 000 kronor per år får betraktas som skattefri personalförmån.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

För Aftonbladet utvecklar hon:

– Ett liftkort för utförsåkning och dykarkurs är andra exempel.

Skatteverket har tidigare haft en lång lista på godkända aktiviteter. Den försvinner nu. Men det innebär inte att det är fritt fram att använda pengarna till vad som helst.

– Arbetsgivaren kan välja vilka aktiviteter som ska vara godkända. Vissa subventionerar exempelvis bara gymkort. Det viktigaste är att fråga arbetsgivaren vad som gäller, och att spara alla underlag, säger Pia Blank Thörnoos, till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport

Golf