”Min debut? Jag skadade två och fick hjärnskakning själv”

SPORTBLADET

Här är speedway-finalisterna i en duell över 15 heat

1 av 5 | Foto: DUELLANTER. Fredrik Lindgren till vänster, Tomas H. Jonasson till höger. Foto: Lasse Allard

Indianerna eller Elit Vetlanda?

Fredrik Lindgren eller Tomas H. Jonasson?

Vem av dem får jubla i morgon?

Inför SM-finalerna i speedway möts publikfavoriterna i en verbal match över 15 heat.

Heat 1: Varför blir just ditt lag svenska mästare?

Fredrik: Vi vill köra bra för kamraten bredvid. Många tror att lagkänsla är att ha kul, skratta och tjoa. Det är inte sanningen. Lagkänsla är att man ger det lilla extra för lagkamraterna. Vi har kommit en bit för att få den känslan, och det ger resultat.

Tomas: Vår formtopp kommer att avgöra. ”Jarek” Hampel, som har varit ett litet frågetecken, körde fullt i senaste GP-tävlingen, Tai (Woffinden) är tillbaka, jag är i bra form och (Bartosz) Zmarzlik missade bara ett heat i Polen i söndags. Annars körde han fullt.

Heat 2: Indianerna har värvat kroaten Jurica Pavlic, som har ett förflutet i Vetlanda. Kan han bli en finaljoker?

Fredrik: Absolut. Han har en bra formkurva och kör bra på stora banor.

Tomas: Jag tror inte att vi behöver oroa oss över honom.

Heat 3: Hur många poäng bör Indianerna vinna med på hemmaplan i kväll för att ha en chans i returen i morgon?

Fredrik: Vi behöver ett övertag, men jag går inte ut med någon exakt siffra. Något sådant kan man inte önska sig.

Tomas: I alla fall mer än tio.

Heat 4: Vetlandas lagkapten Jaroslaw Hampel körde in maximala 21 poäng i helgens VM-deltävling. Vad betyder det inför finalerna?

Fredrik: Ingenting. Han hade en bra tävling på en liten bana i Friends Arena. Det var skönt för hans självförtroende, men nu är det två nya matcher och där kan han lika gärna ta en poäng igen.

Tomas: Det ger oss andra, i alla fall mig, frihet och trygghet. När det har gått tungt för honom har jag känt att jag behöver leverera mer.

Heat 5: Var finns Sveriges bästa speedwaypublik?

Fredrik: Det finns inget utpräglat ställe, så jag kan inte svara på det. Den här säsongen har det varit mest folk i Hallstavik, men om de är bäst är en annan fråga.

Tomas: När det gäller hejande och applåderande vill jag faktiskt säga Hagfors, som jag har kört för i allsvenskan. Jag har hört mer jubel där än under vissa elitseriematcher.

Heat 6: Tai Woffinden gör comeback i Vetlanda, trots att han har varit skadad och bara körde ihop sju poäng i Friends Arena. Är det något slags skrämseltaktik?

Fredrik: Nej, Tai är kvalitet och Bosse (sportchef Wirebrand) tror på honom. Sju poäng i en VM-tävling behöver inte vara dåligt och han säger själv att han är frisk i handen och har tränat rätt mycket.

Tomas: Nej, Tai är världsmästare, höjer oss andra och ger laget en annan status. Han är nog sugen på att köra in fler poäng än i lördags, så det finns anledning att se upp med honom.

Heat 7: Mikael Max och Scott Nicholls i Indianerna eller David Ruud och Jacob Thorssell i Vetlanda? Vilket av finallagen har bäst reservpar?

Fredrik: Det har vi. Nicholls har en jättebra säsong bakom sig, har bra maskiner och ligger i topp i snittligan i polska andraligan. ”Micke” har kört bättre och bättre, medan Ruud har haft en mardrömssäsong. Thorssell är däremot lovande, enligt mig Sveriges hetaste junior.

Tomas: De slår ut varandra ganska bra. Vi har ett starkare par i Vetlanda, men kanske inte i Kumla.

Heat 8: Vem är elitseriens bästa förare?

Fredrik: I Kumla är det Piotr Protasiewicz, och i Vetlanda har Tai varit helt fantastisk. Annars är det bara att kolla på statistiken. Jag har det inte i huvudet, men den som toppar snittligan (Nicki Pedersen, Dackarna) är ju elitseriens bästa förare.

Tomas: Tomas H. Jonasson, skulle jag säga. Jag måste få till starterna, men gör bra val i första sväng, har snabba cyklar, hanterar dem bättre än någonsin och är hård på ett bra sätt. Det är roligare att kolla på mig än många andra förare.

Heat 9: Vem blir Sveriges nästa världsmästare?

Fredrik: Jag skulle vilja säga mig själv, men har börjat tappa tron. Just nu ser jag inte någon potentiell världsmästare.

Tomas: Får jag chansen att köra tolv deltävlingar tror jag att det blir jag.

Heat 10: Vilket är ditt första speedwayminne?

Fredrik: När Kumla vann SM 1990. Jag var bara fem år och förstod inte så mycket, men minns hur utklädda indianer hejade och skrek i skymningen.

Tomas: När jag var 4-5 år och cyklade runt cykelspeedwaybanan.

Heat 11: Ni kör SM-final för era moderklubbar, men existerar det verkligen någon klubbkänsla inom speedwayen?

Fredrik: Ja, men inte som förr i tiden, då det inte var lika professionellt. Då körde man för klubben där man bodde och jobbade i den staden. I dag är 95 procent av alla förare heltidsproffs. Jag är uppvuxen på Sannahed och Piotr (Protasiewicz) har varit här i 15 år, men alla förare i laget har inte lika mycket känsla för klubben. Det är svårt att få till när man träffas så få gånger.

Tomas: Ja, absolut. Jag har aldrig haft så starka känslor för en klubb som Vetlanda, och det kommer jag heller aldrig att få.

Heat 12: Är svenska elitserieklubbarna dåliga på att släppa fram förare med lokal anknytning?

Fredrik: Ja, tyvärr. Klubbarna ser väldigt kortsiktigt och tar inte det ansvar de bör göra. Det är ett stort problem inom svensk speedway.

Tomas: En del klubbar jobbar bättre än andra, men det går att förbättra på många olika sätt. Vi kan ta lärdom av andra länder. Som Danmark, där de har ligor från 50 kubik.

Heat 13: Vad minns du från din elitseriedebut?

Fredrik: Väldigt mycket, för det var en riktigt bra debut. Det var i Kumla 2001, och vi vann stort mot Valsarna. Det var en fin sommarkväll och jag, som bara var 16 år, plockade sex poäng och tog poäng i varje heat.

Tomas: En orutinerad Tomas H. Jonasson blev lite klämd från start, körde rakt fram, kraschade och skadade två förare. Det var i Avesta 2004 eller 2005. Jag fick en rejäl hjärnskakning, men det är inget att nämna med tanke på att de andra blev skadade.

Heat 14: Vargarna drar sig ur elitserien, men varken Västervik eller Masarna vill ha den vakanta platsen. Är det dags att slå ihop elitserien och allsvenskan?

Fredrik: Nej, det är ingen bra idé. Jag ser hellre tio lag i elitserien, och att man sänker kvaliteten på lagen en aning.

Tomas: Jag kan varken säga ja eller nej. Jag vet inte hur det skulle utveckla sig, men har man inte bra ekonomi, och kan redovisa det innan säsongen drar i gång, ska man inte köra i elitserien.

Heat 15: Till sist, hur ska du fira SM-guldet?

Fredrik: Det blir nog en brakfest med lite bärs och sådant, men hur, var och när har jag ingen aning om.

Tomas: Jag ska fira med min fästmö och laget. Sedan ska jag börja jobba. Just nu är jag plåtslagare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway