Laul: Visst känns det som årtusendets cupmatch?

SPORTBLADET

”Nu är det på riktigt”

När alla reglage står på max.

När suget efter stora matcher är som störst.

När Bajen är tillbaka, och Gnaget har hittat formen.

Visst känns det här som årtusendets svenska cupen-match?

Vi kan väl börja där det började, ­varför har det blivit så här?

Varför känner till och med jag, som inte är supporter till något av lagen, en ­bubblande ångest i magen, ett irriterande krypande i benen, när jag följer fansens våndor och plågor, fantasier och för­hoppningar, i sociala medier?

Det har gradvis stegrats, ända sedan ­nyheten kom i höstas att matchen KUNDE bli verklighet om Gnaget kom trea. Om ­Bajen gick upp. Om Malmö slog ut vilka det nu var.

Steg för steg gick ditåt. Månad efter ­månad har gått. Stol för stol har fyllts.

Nu är alla där, taket är öppet.

AIK, Hammarby och drygt 40 000 till.

I dag känns Nationalarenan som rätt scen.

Dubbla helgarderingar

Ska Nanne spela 3–5–2? Är Dickson ­Etuhu gjord av lonsdaleit? Går Kennedy ­Bakircioglüs frisparkar att ta? Är Andreas Alms 4–3–3 rätt för AIK?

Det är förstås omöjligt för alla oss ­utanför att på förhand veta lagens ­mentala balans vid avspark. Det anar nog inte spelarna heller just nu.

Om jag får gissa?

Bajen börjar med Måns Söderqvist-­energi, Gnaget in­leder med Nisse ­Johansson-lugn.

Hammarby under mindre press, AIK med mest att förlora och ­därmed mest att vinna. 

Även om det inte riktigt känns så, är fakta att det är en nykomling mot fjolårets trea om vi ­talar i ­allsvenska ­termer.

En klassiskt ­stenhård ­derbykamp? Nja, det är tidigt på ­säsongen. Men fansens pump gör förstås sitt.

Jag tippar alltid 2–2 i ­derbyn så be mig ­inte tippa hur fan det ­slutar men vi lär få se mål så ska vi säga 0–0?

I de här lägena är det säkrast med ­dubbla helgarderingar så man slipper löpa gatlopp redan innan säsongen har börjat.

Tror alla vill slippa våldet

Å andra sidan känns det som att det är nu den svenska fotbollssäsongen börjar på ­allvar.

Visst, MFF har imponerat i cupen, ­Djurgården har åkt ur och IFK Göteborg tragglar men den här matchen känns som själva startskottet på det många tror kan bli den hetaste allsvenskan på flera år.

Utan att avslöja för mycket har ­Sportbladet gjort en gallupunder­sökning om fotbollsintresse och ­supporterskap. Den ­presenteras i nästa vecka och ­allsvenskan är den populäraste ­serien, före de inter­nationella ­storligorna.

Det är ­goda ny­heter, och intresset lär bli ännu ­större med dagens ­vibrationer.

Om nu inte det där OM:et ­inträffar. 

Att slut­intrycket blir våld och för ­mycket rök. Ingen tjänar på att måla fan på ­väggen på förhand, det blir en ­diskussion vi får ta efteråt i så fall, och den tror jag att så gott som alla ­önskar slippa, förutom de som ­inte ­bryr sig.

Däremot kommer klackmatchen ­fascinera många lika mycket som ­själva ­spelet även om jag själv är för ­mycket fotbollsnörd för att tillhöra den kategorien.

Jag hoppas att Nanne ­spelar 3–5–2, att Dickson Etuhu är gjord av ­lonsdaleit, att Kennedy Bakircioglüs ­fri­sparkar inte går att ta och att Andreas Alms 4–3–3 är rätt för AIK.

AIK

DEFENSIV ➕➕➕

Har varit lite skadebekymmer på målvaktssidan så Kenny Stamatopoulos lär stå. AIK:s lite svagare del, behöver hjälp av Dickson Etuhu i balansrollen. Nyförvärvet med namn som en publikfavorit, Haukur Hauksson, blir spännande att se. Är mittbackstalangen Noah Sonko Sundberg redo för det som komma skall?

OFFENSIV ➕➕➕➕

Oavsett hur AIK ställer upp i anfallsväg är det snudd på högsta betyg. Brustad, ­Bahoui, Bangura, Goitom – en måste bort. Blomberg och Ofori växeldrar bakom. Det kommer att växlas kant och det kommer att skjutas för mål är något AIK alltid gör ­numera.

TRÄNARE ➕➕➕➕

Lurigt att sätta betyg på Andreas Alm som kanske är en trea men om man plockar med hela tränarstaben med Nebojsa Novakovic, Ulf Kristiansson och Lee Baxter är det närmare en fyra i alla fall. Har teamet gjort rätt saker ska AIK vinna. Kuriosa: Baxter lär känna igen ­åtminstone en av Bajen-klackens ramsor.

Betyg: Robert Laul

Hammarby

DEFENSIV ➕➕

Också Bajen har sina största svagheter på försvarssidan. Om nu ryktena stämmer att det blir 3–5–2 så är det Jan-Gunnar Solli, Thomas Guldborg Christensen och Lars Saetra som ska vara de tre centrala. Men ­Stefan Batan och Birkir Mar Saevarsson på flankerna lär få tänka en hel del defensivt ändå. Det samma ­gäller sittande mittfältarna Johan Persson och Erik Israelsson.

OFFENSIV ➕➕

Fria tyglar för frisparksgeniet Kennedy Bakircioglü, den ständigt laglojallöpande Måns Söderqvist och ­avslutsmästaren Linus Hallenius. Finns tajmingen där redan nu? I omställningsspelet är trion vass och ­kommer kunna sätta AIK:s backlinje på prov.

TRÄNARE ➕➕➕➕➕

Om vi satte en snäll fyra på Alm & Co. måste Nanne Bergstrand förtjäna en klar femma. En av fotbolls-­Sveriges tyngsta tränarprofiler. Och skulle han med ett Åge Hareide-influerat, chilenskt 3–5–2 motbevisa oddsen i dag så tror jag att alla håller med om den betygsättningen.

Betyg: Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM