De har alla chanser att etablera sig i SHL

SPORTBLADET

Wennerholm: Är det här som är idrottens innersta själ – nu kan de etablera sig i SHL

Foto: ”Ska fira i en vecka” Filip Cruseman, Vyacheslav Trukhno, Maksim Matushkin, Patrick Galbraith och resten av Karlskrona drog ut på krogen i natt för att fira SHL-platsen.

KARLSKRONA. Från ekonomisk ruin, ­nedflyttning och hela vägen till SHL.

Karlskrona har gjort samma resa som Örebro, Växjö och Linköping.

Jag tror de har alla chanser att etablera sig som SHL-lag. 

De har en hel bygd i ryggen.

Och publiken ville aldrig gå hem när ­SHL-platsen var klar.

Som jag var inne på redan i går. Den här typen av framtidssagor är idrottens innersta själ. Den lilla uppstickaren som går på snålbudget och slår ut hela etablissemanget. Ett smart byggt lag, en suverän ledarstab och revanschsugna talanger som ratats av storklubbarna.

Som den klassiska matchhjälten Joel Kellman, 20-åringen med Karlskrona som moderklubb och som återvände på lån från HV 71 i fjol. En stortalang som först värvades av Malmö och sedan hamnade i HV 71.

Den här vintern var han Karlskronas poängkung i grundserien och i de här finalmatcherna mot Västerås har han varit den stora hjälten. Först genom sitt hattrick borta mot Västerås i söndags, då han också var den som slog in avgörande 4–3 i andra förlängningsperioden. Och den som kvitterade Västerås 1–0 i går med bara knappa sju minuter kvar.

Det var det målet som vände matchen.

Måste vara någon form av rekord

Eller ta veteranen Niklas Lihagen, 31, som höll på att dö på isen i en match för Örebro mot BIK Karlskoga 2009. Han fick hjärtstillestånd och räddades av domaren Wolmer Edqvist, som satte in hjärt- och lungräddning inför en chockad publik.

Hjärtproblemet höll Lihagen borta från hockeyn i två år, men han kom tillbaka och spelade upp Örebro i SHL 2013. Men sedan var det ingen som trodde på honom längre. I stället för att ta klivet till SHL hamnade han hos Vita Hästen i division 1.

När Norrköpingslaget tog klivet upp i Hockeyallsvenskan förra året var det samma visa igen. Både Lihagen och tränaren Pelle Hånberg fick gå och hamnade i Karlskrona.

Nu har Lihagen spelat upp ett lag i en högre division för tredje året i rad. Det måste vara någon form av rekord. Och det är nog för att göra även en garvad hockey­reporter som mig själv lite tårögd.

Nu har jag sett åtskilliga lag gå upp genom åren, men jag har inte varit lika överraskad sedan Vilda Väsby gick upp 1987.

Det här är en bragd i nästan samma klass. Men bara nästan.

De har bättre förutsättningar

Däremot har jag större hopp om Karls­krona. Väsby överlevde bara en höst i dåvarande elitserien, då de två sista lagen flyttades ner i allsvenskan efter höstens 22 omgångar. Väsby lyckades bara ta tre poäng på de 22 matcher de hann spela i högsta serien och även om vi talar det gamla tvåpoängssystemet är det fortfarande ett överlägset SHL-rekord.

Karlskrona har bättre förutsättningar. Även om de var nära en ny konkurs redan efter fjolårets succésäsong.

Så sent som i april 2014 sa den hårt tyngde klubbchefen Rolf Lindberg att ”det fanns stunder då jag var på väg till Tingsrätten för att lämna in en konkursansökan”.

Det var först en månad senare som konkurshotet var undanröjt. Ekonomin var då så ansträngd att klubben släppte sportchefen Stefan Bengtzén till Brynäs och av den enda anledningen att de fick betalt för att låta honom gå.

Nu handlar det om en ny era i Karlskronas historia. Hur ska man överleva som SHL-lag?

Jag säger bara Örebro och Växjö och Linköping. Tre lag med samma ekonomiska stålbad i ryggen som ingen trodde skulle hänga kvar när de gick upp. Alla hade tuffa första säsonger och Örebro fick kvala sig kvar, medan Linköping åkte ur.

Jag träffade min gamle vän stavhopparen Miro Zalar efter matchen. Numera fystränare i Karlskrona och en stor anledning till att laget vunnit så många sistaperioder i vinter. Precis som i går när de vände 0–1 till 2–1 i sista perioden. Att Karlskrona orkat mer än motståndarna är mycket hans förtjänst. Han brinner för hockeyn och sitt Karlskrona och påminde mig om att jag retat honom under inne-VM i Moskva 2006. Då satt han ständigt uppkopplad och på helspänn när Karlskrona mötte Lund i kvalet till division 2.

Det var då resan började på allvar. Vem hade trott att de skulle vara ett SHL-lag nio år senare?

Inte ens Miro, tror jag.

Ekonomiska stålbad som skapat SHL-framgångar

✓ VÄXJÖ

■ ■ Bildades 1997 då Växjö HC gått i konkurs. Ny konkurs hotade 2008 men räddades av bland annat ett privat lån på två miljoner kronor. Gick upp 2011 – resten är historia.

✓ ÖREBRO

■ ■ Gick i konkurs 1999 under namnet Örebro IK. Började om som Örebro HC i division 3 1999–00. Gick efter många svåra år upp i allsvenskan 2008–09. Nu klara för första slutspelet någonsin.

✓ LINKÖPING

■ ■ Gick upp i elitserien 1999, åkte ur direkt, men var till-baka 2001. Hade då rest sig efter att ha tvångsnedflyttats efter en ackordsupp­görelse 1991. De flyttades ner till division 2 och fick börja om från noll.

ARTIKELN HANDLAR OM