”Skulle vara en stor bedrift om han vinner, men...”

avChristoffer Wickman, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Förre stjärnan William Thorson i stor intervju om: Martin Jacobsons VM-chanser Sin egen framgång i VM Förvandlingen från pokerstjärna till troende muslim: ”Jag var ganska ohälsosam och brydde mig inte så mycket”

1 av 2 | Foto: MAGNUS SUNDHOLM
William Thorson under poker-VM 2006 i Las Vegas.

Martin Jacobson står för ett historiskt ögonblick och kan bli Sveriges förste mästare i WSOP Main Event – pokerns eget VM.

Men William Thorson, legendarisk svensk pokerstjärna som i dag slutat spela och blivit troende muslim, tar den blågula succén med ro.

– Det skulle vara en stor bedrift om Martin vinner, men samtidigt har poker-VM blivit lite som med hockey-VM, det kommer ett nytt nästa år, och man glömmer snabbt vem som vann året innan, säger William Thorson.

William Thorson, 31, var lite av svensk pokers playboy, känd för ett vilt festande och höga spel både med vinster och förluster i miljonklassen.

Han har nått två topplaceringar i WSOP Main Event, något som han är ensam om som svensk.

2006 slutade han på trettonde plats, och fyra år senare nådde han plats 22.

Det som gör de bedrifterna ännu mer imponerande, var de stora startfälten på runt 8 500 deltagare.

Under andra halvan av 2012 och 2013 försvann William helt från pokervärlden, och i en stor intervju i programmet ”Dybban flyttar in” berättade han om sin väg från pokerstjärna till troende muslim.

För Sportbladet Poker berättar han nu vidare, och han siar också om Martin Jacobsons chanser i stundande November Nine.

”Kunde hänga i baren till 04.00”

Du är en av få svenskar som nått långt i poker-VM, minns du hur dina tankar gick?

– Första gången när jag kom långt, 2006, var jag fortfarande grön och inte så erfaren och det var stort för mig. Det var väldigt stor puls att komma långt då. Samtidigt har du inte så mycket tid över för att tänka just under turneringen, det var först då man åkt ur turneringen och fått hämta ut prischecken som man helt kan börja tänka igen. Man spelar långa dagar, och måste hela tiden vara fokuserad. Det är många dagar och ett misstag kan räcka för att man ska åka ut. När man väl har spelat klart en dag under VM så blir man ofta kvar en stund för att svara på frågor från media, sms från vänner, packa ihop sina saker och sedan ta sig till hotellet.

– När man lägger sig i sängen är det oftast bara några timmar kvar innan man ska upp igen, så det finns inte så mycket tid över för att tänka och analysera. Jag tror det är ganska individuellt hur man förbereder sig. Personligen så var jag inte den bästa på att förbereda mig för viktiga tillfällen. Jag kunde vara riktigt långt framme i en stor turnering men ändå infinna mig i baren kl 04.00. Det var ju så klart inte optimalt. För min del försökte jag aldrig tänka på pengarna, utan jag tänkte bara på att försöka samla på mig så mycket marker som möjligt och ta dag för dag.

Hur tror du Martin Jacobson kommer lägga upp sin taktik?

– Jag tror inte Martin kommer tänka så mycket på förhand, utan kommer fokusera på att spela hand för hand, och fokusera på att spela så gott han kan. Normalt sätt försöker han nog spela lugnt och små potter för att kunna styra spelet till sin fördel. Jag tror inte Martin tänker så mycket på varje placering, vilket säkert många av de andra gör, utan han har nog siktet helt inställt på att spela för att vinna.

”Han och Martin kommer agera mest”

Hur ska Martin vinna November Nine?

– Han har inte överdrivet mycket marker vad jag har förstått, men är nog ändå en av favoriterna till att vinna. Han kommer säkert gå in och spela sitt vanliga spel, poker är poker du kan få K-K och möta A-A i första handen för att direkt se dig utslagen. Men min analys är att han kommer spela lugnt och använda sin rutin och sin respekt. Poker är mer än bara kort, det är mycket psykologi och inbördes respekt. Martin tillhör enligt mitt kunnande de allra främsta i Sverige, och som media skriver så är han väl det mest välkända namnet på finalbordet, så där har han en fördel. Han kommer säkerligen att anspela på det, och jag misstänker att han kommer försöka spela många och små potter, vilket bra spelare oftast gör i ett sådant här typ av läge.

Vem är den värste konkurrenten för honom?

– Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har tittat så mycket eller följer så mycket längre, men holländaren Jorryt van Hoof har jag spelat emot och han är duktig. Ska jag tro något så tror jag att han och Martin kommer vara dom som agerar mest.

”Poker-VM är inte lika stort längre”

Om Martin skulle vinna poker-VM, hur stor är bedriften om du sätter det i perspektiv till idrottsvärlden?

– Det är en bra fråga faktiskt… Poker-VM var ju väldigt stort förr när det var mindre spelare. Det borde vara större när det är större, men förr i tiden var det mer prestige i VM på något sätt, det var alla pokerspelares dröm att vinna. Men med utvecklingen som har kommit, så har det blivit så mycket fler stora turneringar i världen, så varken prissumman eller inköpet är längre unikt.

– Finalborden överlag får inte samma profiler som tidigare. Så även om bedriften i sig kanske är större än tidigare, så känns det som den där fantastiska känslan att vinna VM inte längre är densamma. Men självklart är det en stor bedrift att vinna och det skulle nog vara en rätt stor sak för poker i Sverige om Martin vann. Poker är dock annorlunda nu jämfört med tio-femton år sedan. Det är lite som hockey-VM, vem bryr sig egentligen om vem som vinner? Det är ett nytt VM nästa år.

”Försöker lära mig livets mening”

William Thorson är noga med att poängtera att han inte spelar längre, och att han inte gärna blir allt för förknippad med spel. I dag är han troende muslim, och intresserar sig för hälsa, och livets mening.

– Jag har inte druckit en droppe alkohol på drygt tre år, men förändringar och förnyelser tar tid och jag har fortfarande inre röster att brottas med. Det finns så mycket mer till livet än vad man tror, och vad vi får lära oss. Ju mer man gräver ju mer känslor får man i magen. Jag tror att väldigt många saker sker bakom kulisserna runt om i världen. Man kan välja att gå mer på djupet med livets stora frågor och med vad som händer bakom kulisserna, eller så kan man välja att tro det man vill tro på. Vill man så går det att gå väldigt, väldigt djupt. Men många väljer att lägga locket på.

– Min tro är att man inte kan bli helt lycklig i ens resa genom livet om man inte söker efter sanningen och meningen med att vi är här. Jag tror ju att det riktiga livet, det eviga livet, börjar när vi är klara med vår resa här på jorden. Jag tror att den riktiga examen kommer på Domens dag. En dag där det enda som betyder något är dina goda gärningar. Den dagen spelar det ingen roll hur många miljoner man har på kontot eller hur fin bil man en gång hade.

Hur ser ditt liv ut i dag?

– Det hade nog egentligen krävts en lång artikel enbart för denna frågan. När jag spelade poker så var jag ganska ohälsosam och brydde mig inte så mycket mer än om att spela och ha kul. Nu tänker jag på nästan allt jag gör. Jag försöker vara hälsosam, jag jobbar mycket med mig själv som person, och jag jobbar för att bli en bättre människa och försöker få tid att hjälpa andra människor. Jag fokuserar väldigt mycket på min tro, och på livets mening. Jag har också blivit pappa, det är en väldigt speciell känsla, och det finns så mycket saker att lära sig. Det var en person som sade till mig en gång att är du smutsig och ta en dusch så blir du ren, men du är fortfarande samma person, du har bara kommit ut lite renare. Jag tycker det är en ganska bra liknelse med det jag jobbat med att göra.

– Jag är ju visserligen fortfarande kvar inne i duschen och tvättar mig, men jag är samma person. Jag försöker rensa min insida hela tiden och jag känner mig väldigt mycket renare. Jag har som nästan alla människor, mycket saker att förbättra, och jag är i ett skede i livet där jag försöker förbättra mig och stärka mig på så många plan jag kan. Jag försöker lära mig mycket mer om vad livet handlar om, och försöker gå mycket mer på djupet än tidigare. Jag läser mycket om vad Bibeln och framförallt Koranen säger.

– Jag tror att många har glömt av att söka, och behöver få en påminnelse om att vi faktiskt lever och att vi har alla möjligheter att söka reda på saker och ting. Jag tror att folk verkligen måste vakna upp. Men detta är som sagt en stor fråga och stora frågor kräver oftast längre svar. Kanske får vi möjlighet att gå ytterligare på djupet en annan gång, säger William och avslutar:

– Jag skulle vilja passa på att avsluta genom att ta chansen att påminna de som läser att verkligen ta sig tid. Tid för er själva och tid för era nära och kära. Tid att fråga sig själv de djupa frågorna i livet. Vad är meningen med livet? Vad händer när vi drömmer, när vi sover? Vad händer när vi dör? Tid är något vi alla borde hålla mycket kärare än vi gör, och något vi borde värdesätta mycket högre. I dagens värld är tid något vi tar för givet. Något vi slänger bort för lätt. Jag tror på ett liv i peace och vill avsluta med att hälsa peace till alla som läser detta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Poker