”Jag kände direkt att armen var av”

Fick armen avsparkad 2013 – blev världsmästare 2014

Förra sommaren fick hon armen avsparkad under en match.

Ett år senare stod Isa Tidblad Keskikangas som VM- och EM-mästare i thaiboxning.

– Året har varit helt sjukt, säger 22-åringen.

En varm vägg av ingrott svett tar emot oss när vi öppnar dörren till boxningsklubben Tip Muay Thai:s källarlokal, belägen i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Isa Tidblad Keskikangas, 22, slår vant på fläkten förklarar att den har börjat glappa lite och att grannarna i bostadshuset ovanför klagar.

Stämningen hos de femtontal människor som är i full färd att stretcha efter ett hårt pass i ringen är hjärtlig och alla hälsar välkomnande.

– Vi är väldigt familjära här. Vi försöker att ha det så hemtrevligt som möjligt, trots att det luktar lite illa i bland, säger Tidblad och skrattar.

Hon tränar för fullt inför Nordiska mästerskapen på lördag, där hon planerar att ta sin tredje titel för i år.

Tog VM och EM-guld – efter skräckskadan

Ett decimeterlångt ärr pryder hennes högra underarm. Ett spår från den metallskiva och skruvar som läkarna satte in, efter att hon hade fått armen avsparkad under en match i juni 2013.

– När tio sekunder återstod av matchen kom en spark, och jag vred upp armen. Jag kände direkt att den var av. Men som sagt, det var tio sekunder kvar och jag trodde att jag skulle vinna, så jag drog bak den och försökte hålla tjejen borta de sista sekunderna, berättar hon.

– Tyvärr blev det lika i matchen, men det var väl okej ändå, tillägger hon och skrattar.

Efter en lång rehabilitering kantad av smärtor fick hon ändå ett wildcard till VM i Malaysia i våras. Med endast en månads riktig träning bakom sig gick Tidblad tre stentuffa matcher, vann samtliga – och stod plötsligt som världsmästare i 75-kilosklassen, en viktklass långt över hennes vanliga matchvikt. Några månader senare blev hon uttagen till EM i Polen, där knep hon EM-guldet i 71-kilosklassen.

Båda gulden tog hon på teknisk knockout.

– Det har varit helt galet, jag har knappt fattat det själv. Att vinna VM var så stort och nytt, men att vinna EM var nästan skönare. Det var så skönt att bevisa för mig själv att jag faktiskt håller den här nivån, säger hon.

”Sverige i framkant inom kampsport”

Budo- och kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd ville se Isa nominerad till Idrottsgalan, men liksom förra året valde juryn återigen att inte nominera någon alls från någon kampsport.

Hur känner du kring det här?

– Först och främst är det väldigt smickrande att bli nämnd i sammanhanget. Sedan är det självklart tråkigt gjort av juryn, det finns så otroligt många duktiga kampsportare i Sverige. Sverige är väldigt långt fram inom kampsport, titta bara på hur många internationella medaljer vi har tagit i år. Samtidigt kan vi inte förvänta oss att alla ska se vad vi gör, vi måste visa att vi finns och att vi presterar på hög nivå också. Men jag tycker att det börjar bli bättre, säger hon.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.