”Kommer aldrig bli något”

SPORTBLADET

Mats Wilander totalsågade en ung Pete Sampras

1 av 2

Efter förlusten i US Open 1989 totalsågade Mats Wilander sin sju år yngre överman.

– Han kommer aldrig att bli något, klargjorde den svenske tennisstjärnan.

Den blivande expertkommentatorn hade fel. Han pratade om Pete Sampras.

26 år senare kan deras vägar korsas på nytt, i Stockholm.

Foto: Pete Sampras vann 14 Grand Slam-titlar.

Mats Wilander har slagit sig ner i en soffa på hotell Radisson Blu vid Nils Ericsons Plan. Den förre världsettan bor sedan många år i USA men är i Stockholm för att spela Kings of tennis i den intilliggande kongresshallen.

Smålänningen möter Pat Cash i sin öppningsmatch och segraren ställs mot en viss Pete Sampras. Amerikanen, som är en av tennishistoriens största stjärnor, landar på Arlanda under onsdagen.

– Det vore jävligt roligt att möta honom, så det är en viktig match för både Pat och mig, säger Wilander.

Irriterade Federer och Djokovic

Han har fyllt 50 år men tennisen är fortfarande en stor del av hans liv. Spelar han inte veteranturneringar och uppvisningsmatcher ger han privatlektioner eller kommenterar tennis för Eurosport. I ”Game, set and Mats” ger Wilander sin syn på utvecklingen i Grand Slam-turneringarna.

Han har blivit omåttligt populär och det beror inte bara på att han vet vad han pratar om. Mats Wilander är inte rädd för att ifrågasätta toppspelarna, vilket har lett till att både Roger Federer och Novak Djokovic haft ett ont öga till honom. Federer ogillade att Wilander påstod att han har ett Nadal-komplex och ”Nole” reagerade på att svensken hade synpunkter på hans uppträdande.

– Jag släppte ur mig lite för mycket när Federer spelade på samma sätt i varenda poäng och förlorade mot Nadal i Öppna franska ett år. Det tog något år innan han svalde det, men det handlade inte om personen Roger Federer utan matchen jag just såg. Det är jobbigare för Eurosport än mig. Jag måste kunna kritisera, säger Mats Wilander.

Totalsågade en 17-årig Sampras

Frågan är dock om någon har blivit lika brutalt sågad som Pete Sampras. Mats, som var titelförsvarare, förlorade mot den då för många okände amerikanen i andra omgången av US Open 1989. På den följande presskonferensen plockade Wilander fram ”motorsågen”. Sampras, som skulle fylla 18 år, var minsann ingen spelare för framtiden.

– Jag var småförbannad och på väg ner. När de sa att han var deras nästa talang svarade jag: ”Han kommer aldrig att bli något. Du kan inte spela på det sättet. Du kan inte sätta en boll och slå nästa i skynket. Bara för att du servar bra... Nej, det håller inte i längden”, berättar Mats Wilander.

Han blev hyfsad...

– Jo, han blev ju rätt bra. Han var nästan först med den spelstilen och behövde inte bry sig om motståndaren. För oss äldre var det svårt att fatta att man kunde spela så med de nya racketarna. ”Nej, det går inte.”

Wilander berättar att det var obehagligt att möta Sampras, och att det är med skräckblandad förtjusning han ser fram emot ett eventuellt möte i Kings of tennis.

– Pete Sampras serve... Man ser inte skruven, kraften, längden i serven och höjden över nätet. Vad fan är det där? Det är samma grej med hans forehand. När han slår till bollen är det som att möta en basketboll. Det är en helt sjuk tyngd.

Det här måste vara en ovanlig situation för dig. Jag vet inte om du känner till det, men i Kings of tennis har du minusstatistik mot samtliga spelare du har mött.

– Mot alla?

Japp. 1-2 mot Sampras, 4-5 mot Cash, 0-1 mot Magnus Larsson... Thomas Enqvist och Xavier Malisse har du aldrig mött.

– Sådant skiter jag i. Däremot tänker jag på att jag är äldst. Jag trodde inte att den dagen skulle komma, då jag tänker: ”Fan, ska jag hålla på med det här längre?”

Är det fortfarande lika viktigt att vinna?

– Om man vinner är det viktigt att vinna. Det är inte lika viktigt när man får stryk och därför vinner man inte lika mycket, säger Mats Wilander.

ARTIKELN HANDLAR OM