”Det är tragiskt att det tagit så lång tid”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

F1-legendaren om Sveriges poängtorka

nöjd så, chefen? Peter Sauber gratulerar Marcus Ericsson till svenskens första poäng i F1-karriären.
Foto: TT
nöjd så, chefen? Peter Sauber gratulerar Marcus Ericsson till svenskens första poäng i F1-karriären.

Marcus Ericsson har tagit sina första VM-poäng.

Det är mer än 25 år sedan en annan svensk gjorde samma sak.

– Det är tragiskt att det har tagit så lång tid, säger Stefan ”Lill-Lövis” Johansson.

Stefan ”Lill-Lövis” Johansson.

När Johansson tog Sveriges senaste poäng i F1, 1989, var Marcus Ericsson inte ens född. Sedan dess har sporten förändrats, men ”Lill-Lövis” har behållit sitt intresse och han följde varje meter av Ericssons debut med Sauber.

Det slutade med plats åtta i Australiens GP och Johansson var nöjd.

– Det var positivt att han tog poäng. Han gjorde det jättebra även om det såg lite oroväckande ut i början. Han hade en bra strategi, han var duktig på att spara däck och den sista omkörningen var viktig. En bra start, säger ”Lill-Lövis”.

De viktigaste loppen

Johansson, som har kört 79 F1-lopp, anser att det är nu Marcus Ericsson ska attackera.

– De tre första loppen på säsongen är viktigast, då är det enklast att plocka poäng. Då har inte alla koll på grejerna, det kan vara småsaker som strular och alla detaljer sitter inte vid depåstoppen.

– Nu är det lättare att plocka poäng än om ett par månader när alla har fått ordning på allt. Nu kan Sauber ta poäng som kan vara viktiga när prispengarna delas ut.

Hur bedömer du Saubers premiär?

– Testresultaten var inte dåliga, detta var positivt för både Marcus och stallet. Sauber kan vara med i kampen om poäng om de får ekonomin att fungera och om Marcus får köra utan strul.

Flera föll bort tidigt

Ericsson kvalade in som 16:e man, tre bilar kom inte till start och ytterligare två bröt på det första varvet. Svensken gjorde sitt första av tre totalt tre depåstopp tidigt, körde förnuftigt och attackerade på slutet. Det gav honom fyra poäng.

 – För mig som förare var mina första VM-poäng ett stort steg, säger Ericsson.

– Nu ska vi försöka att bygga vidare på detta till nästa lopp.

Efter stallkompisen

Hans kollega, F1-debutanten Felipe Nasr, slutade på plats fem och enligt ”Lill-Lövis” måste Ericsson vända det resultatet till sin fördel, helst redan i nästa lopp.

– Det är viktigare att slå din teamkamrat än att ta poäng. Den enda som har exakt samma material som du har är din stallkompis. Han är din måttstock, säger Stefan Johansson som har varit kollega med tidigare världsmästare som Alain Prost och Ayrton Senna.

– Målsättningen måste alltid vara att slå stallkompisen. Om du ska ha chansen att få en styrning i något större team måste du dominera din stallkompis och köra in bra resultat. Då kan de viktiga cheferna se dig och komma ihåg dig om en möjlighet dyker upp. Allt handlar egentligen om att slå din teamkollega, det är din enda möjlighet att få en toppstyrning.

Marcus Ericsson har nästa chans i Malaysia om två veckor.

EXKLUSIVA INTERVJUER: F1-HISTORIENS SVENSKA FÖRARE

Publicerad: