Basket

Sverige föll efter drama i EM-kvalet

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

Hade chansen att avgöra

Sverige var på väg mot seger – men Rumänien vände och vann efter ett förlängningsdrama.

Nu är basketherrarna illa ute i EM-kvalet.

– Vi gav bort matchen totalt, säger Dino Pita.

Sverige förlorade den första EM-kvalmatchen mot Lettland i söndags. Då hade laget problem med anfallet och mäktade bara med 50 poäng framåt.

Mot Rumänien behövdes en seger. Sverige saknade dock sina två bästa offensiva spelare. Christian Maråker skadade sig mot Lettland och Tobias Borg drog på sig en knäskada på tisdagens träning.

Utan dem blev anfallet återigen ett problem. Sverige kom till fler avslut från trepoängslinjen mot Rumänien, men skotten ville inte sitta.

Matchen var dock jämn hela vägen. I paus ledde Rumänien med 25-27. Inför den fjärde perioden var avståndet bara en poäng.

Martin Pahlmblad, med 17 poäng, ledde Sverige i den sista perioden och med drygt en minut kvar av hade Sverige greppet, 63-62.

Tufft läge

Jonathan Person satte sedan 65-62, men Rumänien kom tillbaka till 65-64. Med 10 sekunder kvar fick Thomas Massamba två straffkast, lagkaptenen satte ett av dem och Rumänien kunde sedan kvittera till 66-66.

Pahlmblad fick chansen att avgöra matchen under ordinarie tid, men missade och matchen gick till förlängning.

Där tog hemmalaget kommandot direkt och drog ifrån till 73-66. Anton Gaddefors satte dock två raka treor och med 24 sekunder kvar hade Sverige 73-72. Men Sverige kom aldrig närmare och föll till sist med 77-72.

– Vi gav bort matchen helt. I första halvlek hade vi mycket turnovers utan att de pressade. Det var ofokus. I slutet borde vi ha vunnit tre gånger om, men vi gjorde lite misstag som vi inte ska göra. Vi är lite oerfarna, säger Dino Pita.

Hoppet om EM lever fortfarande, men nu måste Sverige med stor sannolikhet vinna tre av återstående fyra matcher i kvalet.

– Nu är det verkligen ödesmatcher. Vi måste göra jobbet och vinna båda Slovakien och sedan med mer än fem mot Rumänien. Det är allt vi tänker på, säger Pita.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket