Bajen nära final efter jättedrama

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: LASSE ALLARD

Hammarby besegrade Sandviken och är bara en seger från SM-finalen.

Men det krävdes både förlängning och straffar för att få till ett avgörande på Zinkensdamm.

– Det måste vara den sjukaste match jag har spelat, säger Robin Sundin efter 10-8-segern.

Hammarby vann den första semifinalen med 4-3 och skaffade sig en 2-0-ledning i matchserien genom att besegra Sandviken med 10-8.

Det var ingen match för den nervsvage. Vid full tid var ställningen 6-6 sedan de 4 498 åskådarna på Zinkensdamm fått uppleva tidernas målfyrverkeri. I slutskedet av andra halvlek blev det mål på tre anfall i följd, totalt fem mål inom loppet av fem minuter.

Sänkta huvuden

Lagen turades om att vara i ledningen och fullt logiskt gick matchen till förlängning.

– Det svängde mycket fram och tillbaka, speciellt i slutminuterna. Det var lite ofokuserat från båda håll. Mål på tre anfall i följd ska det inte bli i en semifinal, men båda lagen spelar offensiv bandy och då kan det uppstå lite enkla situationer, säger Robin Sundin.

Efter straffläggningen, som avgjordes när Markus Kumpuoja dundrade in en boll bakom Saik-keepern Martin Falk, sökte sig Sandvikens spelare mot omklädningsrummet med sänkta huvuden.

Samtidigt stod Hammarbys iskrigare kvar på isen. De hyllades av storpubliken, samtidigt som de passade på att tacka för stödet. Ärevarv följdes av ärevarv.

– Det här är helt underbart. Inför matchen bestämde vi oss för att kliva in och verkligen vilja vinna. Det visade vi framförallt i andra halvlek. Vi vågar spela det spel vi har bestämt oss för att spela och sliter otroligt mycket i defensiven, säger Robin Sundin.

”Vet om vår kapacitet”

Hammarbys högerhalv var fullständigt lysande inför ögonen på bland andra förbundskapten Jonas Claesson. Smekningen till Stefan Erixons 1-1-mål är redan en klassiker. Sundin nöjde sig inte med det utan assisterade Ulf Einarsson till 3-3-målet, gjorde 4-3 och var iskall när han inledde straffläggningen.

– Både jag och Ulf (Einarsson, som fick priset som bäste hemmaspelare) gör en bra match, men framförallt är det laginsatsen som är vår styrka, säger Robin Sundin.

Redan på onsdag, då lagen möts i Göransson arena, kan Hammarby säkra finalbiljetten.

– För egen del är jag inte förvånad. Vi vet om vår kapacitet, har en stark tro på det vi gör och vi är många som gillar att spela de här matcherna, när det börjar gälla. Inte minst jag själv. Nu ska vi njuta av den här segern i kväll och sedan göra en lika bra insats.

Är du med i den 25-mannatrupp till VM som presenteras inom kort?

– Det är inget jag funderar på. Jag tänker bara på att göra en bra prestation. Sedan får vi se, säger Robin Sundin.

Publicerad: