Larsson knäskadad då Barcelona vann

Publicerad:
Uppdaterad:

Oklart hur länge Henke blir borta

Barcelona

Inga inkastade grishuvuden, men massor av mästerlig fotboll.

Barcelona slog Real Madrid med 3-0 i alla hatmötens hatmöte - el clasico.

Men för Henrik Larsson slutade lördagskvällen på en bårbil.

I ett mäktigt tifo på ett utsålt Camp Nou i Barcelona stod att läsa att "Katalonien är inte en del av Spanien" på en av banderollerna.

Det är därifrån som all rivalitet utgår.

Det är inte två spanska storlag som möts, det är Spaniens Real Madrid mot Kataloniens Barcelona. En fejd närd av åren med självständighetskamp mot fascismen och Franco.

El clasico har alltid varit både idrott och politik, både kärlek och hat.

Lördagens möte var inget undantag, även om den förre Barcelonaspelaren Figo inte fick något grishuvud kastat mot sig den här gången.

Matchen var ett av de mest stjärnfyllda mötena lagen emellan. På planen fanns tio av de 50 spelare som är nominerade till titeln som Europas bäste fotbollsspelare.

Larsson knäskadad

En av dem var Henrik Larsson. Svensken inledde till höger i Barcelonas tremannaanfall och var nära att styra in 1-0 redan i den tredje matchminuten. Svensken hade annars svårt att komma rätt till en början.

Larsson syntes som mest när han fick en smäll mot vänster knä efter 35 minuter. Svensken blev liggande länge och fick åka bårbil av planen.

Efter några minuters vård kom "Henke" tillbaka in på planen. Men han briljerade aldrig och visade inga prov på de färdigheter som i måndags gjorde att han fick motta Guldbollen som Sveriges bäste fotbollspelare.

Det var definitivt färdigspelat 25 minuter in i andra halvlek. Larsson vred på nytt till sitt vänstra knä i samband med en bollmottagning och bårbilen fick tillkallas en andra gång. Och om Guldbollens förbannelse fortsätter göra livet surt för dess mottagare kan Larsson var borta en längre tid.

Mål av Eto'o

Det var i stället Larssons anfallskollega Samuel Eto'o som gjorde matchens första mål.

Kamerunforwarden platsade aldrig i Real Madrid, men i den 29:e minuten visade Eto'o Real Madrid och resten av fotbollsvärlden att det var ett felaktigt beslut att släppa honom.

Madridmålvakten Iker Casillas och vänsterbacken Roberto Carlos lyckades inte bestämma vem som skulle ta hand om Ronaldinhos genomskärare. Medan båda tvekade så snodde Eto'o bollen och kunde enkelt lägga in 1-0 i öppet mål.

Barcelona gjorde också ett andra mål före halvtidsvilan, efter ett effektivt kortpassningsspel. Den ständigt leende Ronaldinho hittade Deco, som i sin tur spelade fram Giovanni van Bronckhorst. Holländaren kom runt på sin vänsterkant och krutade in 2-0 från nära håll.

Efter att Larsson lämnat i andra halvlek fixade Eto'o en straffspark med en knapp kvart kvar på matchklockan. Den satte matchens läckraste lirare, Ronaldinho, i nät.

Storsegern innebär att Barcelona befäster sin serieledning.

Kataloniens stolthet är nu sju poäng före tabelltvåan från Madrid.

TT

Publicerad: