”Blir inte förvånad om han blir statsminister”

Mamma Sofia om ”Silver-Sebbe”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

PYEONGCHANG. Han är uppvuxen på bondgård, började åka skidor när han var nio år och satsade på skidskyttet för bara fyra år sedan.

– Jag blir inte förvånad om han blir statsminister när han lägger av.

Här berättar mamma Sofia om vår nya OS-hjälte – ”Silver-Sebbe”.

LÄS VIDARE

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Vem f-n är Sebastian Samuelsson?

Den frågan ställde sig nog stora delar av svenska folket efter det sensationella OS-silvret i jaktstart.

Det gjorde Sportbladet också och ringde därför hem till hans mamma Sofia, som är den person som står Sebastian allra närmast.

– Jag har tänkt många gånger på henne efter målgången. Jag blev väldigt rörd, säger Sebastian efteråt om telefonsamtalet med mamman i den mixade zonen efter silvret.

– Mamma har betytt jättemycket. Det känns som vi har gjort det här tillsammans väldigt mycket. Vi har ju tränat ihop men tyvärr hänger hon inte riktigt med längre (skratt). Hon har alltid varit ett jättestort stöd. Det är henne jag bollar med före tävlingarna när jag är nervös och henne jag pratar med efteråt.

De två pratade också före jaktstarten förstås.

– Jag sa ”ta chansen, även om det är ett lär-OS så har du chansen och kapaciteten, bara ut och ha kul”, berättar Sofia, som gick hem från jobbet som frukostvärdinna på ett hotell i Östersund lite tidigare än vanligt för att kunna se loppet hemma framför tv:n.

– Jag är helt tagen. Det är svårt att ta in, säger hon när Sportbladet når henne, faktiskt innan hon hunnit ha det det där korta samtalet med sin son efter silvret.

– Jag har varit nervös hela dagen. Men då vet jag att det går bra för Sebbe (skratt). Sedan lever jag mig in i loppen så mycket. Nu är jag helt färdig.

1 av 7 | Foto: Privat
En ung Sebastian Samuelsson tillsammans med Charlotte Kalla och Anna Haag.

Uppvuxen i Sörmland

Familjen – mamma Sofia, pappa André och småsyskonen Mattias och Magdalena – bodde i Malmköping i Sörmland där de drev ett lantbruk fram till sommaren 2006.

Det har alltid varit Sofia och Sebastian som varit de idrottsintresserade i familjen.

– Vi satt alltid och såg världscupen i längdskidor och skidskytte på tv och efteråt ville Sebastian ut och åka skidor och att jag skulle ta tiden. Men det var ju sällan snö i Sörmland.

Men när Sebastian var nio år flyttade familjen upp till Sollefteå i Ångermanland där de hittat ett annat lantbruk de ville satsa på.

Äntligen kunde Sebastian börja åka skidor på riktigt. Han gick med i den lokala föreningen I 21 IF men satsade på längdåkningen.

– Det var längdåkare han ville bli. Men för att kunna träna mer skidåkning började han träna skidskytte också. Men skyttet brydde han sig inte så mycket om även om han aldrig missade en träning. Han körde mest längdtävlingar men var med i ungdoms-SM och så i skidskytte, berättar Sofia.

Det var hon och Sebastian som flängde runt på tävlingar.

– Övriga familjen har alltid tyckt det varit roligt med Sebastians idrottande men de har inte varit så engagerade.

Träffade idolen Kalla som barn

På en av tävlingarna, en löptävling en sommar när Sebastian var 11–12 år, träffade han stora delar av längdlandslaget som också var med och sprang.

Då fick han träffa sina idoler – Charlotte Kalla, Emil Jönsson, Daniel Richardsson och Anna Haag.

– Han var inte blyg men heller inte framfusig. Han var lika cool och lugn som han är nu.

När Sebastian fyllde 16 år och skulle börja gymnasiet tvingades han välja och då blev det trots allt skidskytte på riksgymnasiet hemma i Sollefteå. Där gick han i samma klass som en annan skidåkare som fått sitt genombrott i OS – Ebba Andersson, som dock åkte längdskidor.

När han hade gått ut gymnasiet i fjol flyttade Sebastian till Östersund i sin fortsatta satsning.

Då var föräldrarna skilda sedan fem år. Några månader efter att Sebastian flyttat till sin etta i Östersund skaffade Sofia också en bostad i stan.

– Det bara föll sig så. Jag fick jobb här i Östersund och då kunde jag också stötta honom.

– Vi står varandra otroligt nära. Jag stöttar honom i allt. Jag är hans största fan. Han är min OS-hjälte och har varit det sedan han blev uttagen till OS.

När Sofia har möjlighet brukar hon stå vid spåret och coacha sonen.

– Folk tror väl att man är en sån där jobbig förälder. Men han vill att man coachar honom hårt och att jag ska skrika så han hör mig, säger Sofia med ett skratt.

Väldigt politiskt intresserad

Sebastian säger efter silvret att det känns som att han och hans mamma har gjort ”det här tillsammans”.

Men det värjer sig Sofia mot.

– Nej, jag ska inte ta åt mig någon som helst ära. Det här har han gjort helt och hållet själv.

– Men jag är otroligt stolt över honom.

Till sist: berätta något vi inte visste om Sebastian.

– Det som utmärker honom är att han är otroligt rättvis som person. Han är väldigt politiskt intresserad. Jag skulle inte bli förvånad om han blir statsminister när han lägger av. Vi brukar skoja och säga det, vi som känner honom.

– Han är bra på att prata och föra argument. Han är väldigt intresserad av pedagogik. Jag hade många diskussioner med honom som femåring. Man ska ju inte ha det egentligen men han lurade in mig i det och det var bara att backa när han övertygade en. Han tycker inte om orättvisor. Och lärarna i skolan sa att när Sebastian var i klassen så blev alla lugna på något vis, även de stökigaste. Han får med sig en respekt från de andra utan att vara ”bossig” eller kaxig.

Publicerad: