Alexander Gustafsson förlorade mot Jon Jones

Amerikanen får ta emot nya dopningsanklagelser efter segern

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Jon ”Bones” Jones sänkte Alexander Gustafsson i nattens titelmatch i Los Angeles.

Direkt efter segern fick amerikanen nya dopningsanklagelser riktade mot sig – från Daniel Cormier.

”Han startar ju med ett försprång varje gång”, skriver den förre mästaren i lätt tungvikt.

Nej, det ville sig inte för Alexander Gustafsson.

Svensken förlorade mot Jon ”Bones” Jones med minsta möjliga marginal när de möttes senast 2013 – men åkte på en desto klarare förlust i nattens nya titelfajt kämparna emellan i Los Angeles.

”The Mauler” höll sig på benen i två ronder men i den tredje fick Jones ner sin svenske motståndare och delade sedan ut en serie slag mot Gustafssons huvud.

Domaren gick då emellan, förklarade Jon Jones som vinnare och därmed, återigen, även som innehavare av det mästarbälte han förlorade 2017 efter att ha fastnat i ett dopningstest.

– Han gör mer än en bra match. Han är briljant, säger experten Waldo Zapata som kommenterade fajten i Viaplay.

”Alex fick in väldigt få träffar”

Efter segern var det en nöjd Jon ”Bones” Jones som intervjuades i oktogonen.

– En fantastisk känsla, säger amerikanen.

– Första gången jag mötte ”Alex” var jag för mycket inom räckhåll för hans slag. Men i kväll fick han in väldigt få träffar.

– Allt gick som jag ville, tillägger han.

Gick miste om titeln igen

Jones passade samtidigt på att uppmana den tidigare mästaren, Daniel Cormier, att komma tillbaka till viktklassen lätt tungvikt som han har lämnat för att fortsättningsvis fajtas i tungvikt.

– Jag vet att det finns en kille som kallar sig själv för ”champ-champ”. Men pappa är hemma nu. Jag finns här, kom och ta ditt bälte tillbaka. Jag väntar på dig, säger Jones.

Segern är dock inte helt okontroversiell.

Fajten mot ”The Mauler” var från början planerad att gå i Las Vegas men flyttades till Los Angeles efter att Jon Jones återigen fastnat i ett dopningstest, den här gången visade provet spår av den anabola steroiden turinabol.

Dopningsanklagades av ”DC”

U.S. Anti-Doping Agency (USADA), som genomförde dopningstestet, ansåg dock att det handlade om en rest från amerikanens tidigare missbruk och rekommenderade därför inte att han skulle stängas av.

Vad Alexander Gustafsson tyckte om den saken visade han tydligt på invägningen inför matchen där han bar en t-shirt med ordet ”doping” överkorsat.

Efter Jones passning till Cormier svarade ”DC” snabbt på Twitter – och skickade en ny dopningsanklagelse mot Jones.

Jag menar va fan, han borde ju vinna! Killen startar ju med ett försprång varje gång”, skriver Cormier och lägger till hashtaggen #usadafake.

Förlusten innebär för Alexander Gustafssons del att han för tredje gången har missat chansen att vinna mästarbältet i lätt tungvikt.

Första förlorade han alltså efter ett omdiskuterat domslut mot Jones 2013, innan han föll mot Daniel Cormier återigen på domslut 2015.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE