Gustavsson: Förbundet borde ångra beslutet

Svenska Ishockeyförbundet ångrar nog sitt beslut.

Svenska Innebandyförbundet tog ett annat beslut - men borde ångra sitt beslut.

Jag tror verkligen att SSL har stor potential både publikmässigt och ekonomiskt, men då måste ligan också få förutsättningarna att kunna växa ut till den liga den har potential att bli.

Konflikten och den stundtals hätska debatten mellan Svenska Innebandyförbundet, SIBF, och föreningen Svenska Superligan, FSSL, som är SSL-klubbarnas intresseorganisation, har pågått så länge jag kan minnas. 

Havererade möten och pajkastning i media har varit en följetong. 

Att ena SIBF och FSSL är en svårare nöt att knäcka än för Anders Norlén att försöka pussla ihop en regering.

Vad konflikten handlar om?

Rättigheterna kring SSL.

SIBF vill inte släppa rättigheterna till FSSL som vill driva ligan i egen regi.

Efter att FSSL lagt fram ett förslag om att ta över alla rättigheter så har Svenska Innebandyförbundet nu valt att avsluta förhandlingarna och behåller därmed rättigheterna och makten över högsta ligan. 

Jag förstår förbundets beslut – men jag försvarar det inte. 

SHL är en förebild

Jag tror verkligen att SSL har stor potential både publikmässigt och ekonomiskt, men då måste ligan också få förutsättningarna att kunna växa ut till den liga den har potential att bli. 

SHL är en förebild för många SSL-klubbar. SHL driver själva högsta serien i ishockey och har blivit en kommersiell maktfaktor. Även om SSL-klubbarna knappast anser att det är realistiskt att nå samma höjder så finns drömmen om att göra samma resa, om än i mindre skala.

En egen liga som driver sina egna intressen och sin egen ekonomi, som kan styra sin egen framtid. 

Jag tror aldrig att Svenska Ishockeyförbundet kunde drömma om att SHL skulle bli en sådan ekonomisk apparat och kassako. Hade de vetat det hade de a-l-d-r-i-g släppt rättigheterna som de gjorde. 

Därför förstår jag att Svenska Innebandyförbundet inte släpper några rättigheter hur som helst. 

”Inte en chans...”

Samtidigt: 

Hade SHL någonsin blivit den liga och den kommersiella apparat som den blivit om SIF i-n-t-e släppt rättigheterna?

Inte en chans.

Förbund är generellt starka på att driva den stora apparaten, att ta ansvar för utveckling, utbildning och bredd, men jag upplever att deras kompetens gällande elitverksamhet är bristfällig. SIBF har anställt en SSL-koordinator och ska nu inrätta någon form av ”marknadsenhet”. Det kommer inte lyfta SSL. Till det behövs en egen heltidsarbetande organisation som bara jobbar med ligan och dess intressen.

En liga kan inte lyfta om den inte prioriteras.

Bästa skyltfönstret

SIBF har tusen frågor på sitt bord. SSL är bara en av sakerna bland många andra. Det är inte konstigt, det är så förbundets uppdrag och verksamhet ser ut.

Dock så blir SSL lidande.

En stark elit och elitliga är det bästa skyltfönster en idrott kan få.

Jag tycker det är dags att ge FSSL chansen att förvalta rättigheterna och ge SSL de förutsättningar som behövs för att ligan ska kunna växa.

Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till SIBF:s argument om att både elit och bredd måste få ta del av de pengar som dras in.

Det är viktigt att reglera att FSSL tar ansvar för utveckling, utbildning och bredd - och att de pengar som eliten drar inte bara gynnar eliten.

Där gjorde ishockeyn ett misstag. Rötterna får inte glömmas – eliten göds av bredden, men eliten måste också göda bredden.

avJonas Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM