Skidåkarens utspel: ”Ser fruktansvärt tråkigt ”

avPetra Thorén

SPORTBLADET

TOBLACH. Jens Burman och Daniel Rickardsson ogillar utvecklingen i världscupen med allt färre distanslopp.

Utvecklingen missgynnar de båda uthållighetsåkarna, men att i framtiden byta till långlopp är inget för Jens Burman.

– Det ser fruktansvärt tråkigt ut att bara stå och staka, säger skidåkaren.

Det svenska herrlaget i skidor har i veckan genomfört ett träningsläger i italienska Toblach.

Samtidigt hemma i Sverige har Torbjörn Nordvall, presskontakt för Charlotte Kalla, dragit igång en debatt om världscupsprogrammet.

Han är kritiskt till att de längre distanserna blir allt färre.

"Det känns som en FIS-slakt av vårt kulturarv" skriver Torbjörn Nordvall i en krönika på sweski.com.

Han poängterar att slitvargarnas tid är över och att uthålliga åkare som Sveriges Daniel Rickardsson missgynnas av kortare åktider.

Programmet i vinter består för damer och herrar av 12 sprintlopp, 14 lopp över 10 km för dam respektive 15 km för herrar. Här finns också två sprintstafetter och två traditionella stafetter.

”Tråkig utveckling”

Men när det gäller längre distanser finns endast ett lopp på 15 km för damerna/30 km för herrarna samt ett på 30 km respektive 50 km.

Om vi backar tio år i tiden när distansåkaren Daniel Rickardsson, 36, etablerat sig i världscupen fanns det fyra lopp över tre mil för herrarna. Det fanns dessutom två på 20 km och en femmil.

Damerna hade också fler längre distanser med tre på 15 km.

Daniel Rickardsson, som verkar vara i fin form efter sin operation tidigare i sommar, gillar inte utvecklingen.

När Sportbladet träffade honom i samband med lägret i Toblach utvecklade han varför.

– Jag föredrar att få en större spridning på lopp. Nu är det en femmil i världscupen och en tremil. För att bredda sporten tror jag att det är bra att få de ytterligheterna. Det känns som att det är väldigt mycket samma kravprofil, säger han.

Han känner igen diskussionen och ser ingen ljusning.

– Nu smalnar man av ännu mer och jag tycker att det är en tråkig utveckling. Men vi har haft den här diskussionen i hur många år som helst.

Har ni åkare inget att säga till gentemot Fis (Internationella skidförbundet)?

– Jag tycker inte det. Det finns en åkarråd som jobbar mot Fis (Internationella skidförbundet), men det känns som att det är tv-pengarna som styr.

”Inget som passar mig”

Jens Burman, en av Sveriges största hopp på distanssidan, är inne på samma spår.

– Det känns alltid som en pågående debatt, men det är klart att det är ingenting som passar mig. Det är tråkigt. Jag gillar ju längre distanser. Jag tycker att det borde finnas en blandning av korta och längre distanser så alla typer av åkare kan hävda sig.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jens Burman

Hur påverkar det dig?

– Jag är mer av den uthålliga typen och det är klart att det missgynnar mig när det blir kortare och kortare. Fortsätter de bara att korta ner och ha det snabbare och snabbare så är det klart att det är är inget som passar mig.

Vad gör du då, byter till långlopp?

– Nej, det kommer jag aldrig att göra     Jag tycker att det ser tråkigt ut. Att bara stå och staka tänker jag inte börja med. Hade det funnits längre skejtlopp och tuffare banor hade det blivit intressant.

Långloppscirkusen har varit en väg som Daniel Rickardsson och Johan Olsson har testat på, men det är inget inget för dig?

– Jag tror det är en väldig skillnad mellan distanslopp och långlopp. Jag har svårt att se att jag skulle utveckla min uthållighet.  Men att bara stå och staka tycker jag inte är kul, säger 24-åringen och konstaterar krasst:

– Då får det hellre vara...

Världscupen inleds i finska Ruka den 24 november. Premiärhelgen består av sprint samt 10 respektive 15 km.

De har flest segrar i Vasaloppet-herr 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM