Ny seger för Piteå - nära historiskt SM-guld

Kämpar med Rosengård om segern i damallsvenskan

avAnna Andersson

Foto: BILDBYRÅN (ARKIV)

Hon har vunnit SM-guld och spelat final i Champions League.

Men June Pedersens resa med Piteå är ändå speciell.

Efter ännu en seger är klubben på väg mot sitt första SM-guld.

– Går vi hela vägen gråter man ihjäl sig, säger hon.

Trots en tredjeplats och två fjärdeplatser de tre senaste åren är det många som är överraskade över Piteås framgångar i damallsvenskan. Under våren imponerade laget och efter sommaren har tjejerna behållit formen.

I bortamatchen mot Djurgården inledde laget stabilt och i den 20 minuten tog det ledningen efter en frispark av June Pedersen.

– Vi har fått behålla lagets stomme i flera år och många av de tjejerna som var 17–18 år när vi började är runt 25 år nu och det betyder någonting. Vi gillar varandra, vi har ett starkt kollektiv. Var och en av oss skulle ta en kula för någon annan, säger norskan.

– Vi tränar jättebra och vi är som en familj, är det någonting finns det 20 axlar att gråta mot och vi är otroligt starka tillsammans. Som ett lag, en enhet.

Ny seger för Piteå - leder damallsvenskan

Även om Djurgården spelade bättre i den andra halvleken och hade en riktigt bra möjlighet i den 92:a minuten, vann Piteå matchen (0–1) och behåller ledningen i damallsvenskan.

– Det är otroligt spännande, tanken att vi är så nära slutet kittlar även om vi försöker att ta en match i taget. Vi måste fokusera på det som händer nu för att klara av detta, säger June Pedersen.

Den 33-åriga försvarsspelaren har spelat nio år i Piteå och hon var med och tog laget tillbaka upp i damallsvenskan, men innan dess var hon forward i Umeå IK. Där vann hon flera titlar tillsammans med fotbollsprofiler som Marta, Hanna Ljungberg, Malin Moström och Frida Östberg.

– Den tiden var väldigt viktig för mig även om jag mest hoppade in då, säger hon.

– Jag önskar att de unga tjejerna som kommer upp i dag skulle få vara med på ett enda av de passen som vi hade då. Det var otroligt vilken kvalité, samtidigt är det fantastiskt kul att jag har fått vara med på hela den här resan med Piteå. Att vi är med och slåss om guldet är fantastiskt.

•Vad gör Piteå så starka?

– Vårt kollektiv och att det är så otroligt roligt att spela fotboll i Piteå. Det råder fotbollsfeber, man kan inte ens gå och handla utan att folk pratar med en och kommer med uppmuntrande ord. Det är en otrolig bekräftelse och det gör att vi kämpar tillsammans.

I och med att Rosengård vann med 3–0 hemma mot Kristianstad är det fortfarande jämnt i kampen om årets SM-guld. Det skiljer tre poäng mellan ledande Piteå och tvåan Rosengård när fyra omgångar återstår och den 22 oktober möts de båda i Malmö.

Laddar Tabell
ARTIKELN HANDLAR OM