Hoff: von Eckermann – en formidabel tävlingsskalle

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYR N
SPORTBLADET

Henrik von Eckermann – vilken formidabel tävlingsskalle.

Efter tre riktigt knackiga dagar i Scandinavium gick han in och vann det största hoppningen, söndagens världscup för andra året i rad. 

För en gångs skull ger han sig själv lite beröm. ”Inte så tokigt”, säger han om sin perfekta omhoppning.

Men mest beröm ger han sin häst Mary Lou. Som alltid. 

Visst är Mary Lou en otrolig skapelse till häst, gasell och tiger i ett. Men det är Henrik som plockat fram alla hennes bästa egenskaper. Tillsammans är de en och samma kropp, tanke och vilja. 

Vi får bara vara tacksamma så länge Mary Lou får vara kvar hos Henrik, att hon inte säljs till någon människa med för mycket pengar.

Henrik von Eckermanns uttalade mål är att bli etta i världen. Nu är han sexa. I början av mars kommer den nya världsrankningen. Då bör han ha klättrat.

I april är det Världscupfinal i Paris. Där får von Eckermann sällskap av Douglas Lindelöw som inte haft något lysande meeting i Göteborg men i vart fall fixade en biljett till Paris.

Europamästaren och världsfemman Peder Fredricson fick lämna en halt All in hemma och har i Göteborg som bäst varit tvåa i en speedklass. Å andra sidan behöver han inte bevisa något. 

Malin Baryard-Johnsson har varit självskriven i spetstruppen sedan hedenhös ungefär, men inte övertygat i mästerskap på ett bra tag. I Göteborg visade 43-åringen upp en gnistrande motivation.

Bevisat att de hör hemma på högsta nivån

Hon har efter en tid med hingstar gått tillbaka till det hon är bäst på, ston, gärna lite knepiga sådana. Som Indiana, Malins nya heta GP-häst. 

Henrik von Eckermann stal visserligen showen med söndagens fullträff. För övrigt har Göteborg Horse Show för svensk del tillhört de unga ryttarna. Särskilt fyra har bevisat att de hör hemma på högsta internationella nivå.

▪▪ Stephanie Holmén, 27. Var tvåa i lördagskvällens grand prix med en ny häst i ett tungt startfält. 

▪▪ Irma Karlsson, 25. Vann en speedklass och höll en hög lägstanivå med alla sina tre hästar. 

▪▪ Evelina Tovek, 25. Gick till omhoppning i Världscupen och slutade på en hedervärd tionde plats. 

▪▪ Karin Martinsen, 22. Red säkert och moget, som ett fullblodsproffs. Hade bara en häst med men var felfri i en 1.50-hoppning och klarade grand prixen red på klart godkända fyra fel. 

Extra roligt är att det är fyra tjejer. I en sport som skryter om att vara unik eftersom män och kvinnor tävlar på samma villkor, är det trist att konstatera att männen dominerar så starkt. Det ger en signal om att det är svårt, nästan omöjligt för tjejerna. 

Steffi-effekten

Efter Stephanie Holméns stensäkra seger i Världscupen i Zürich i januari, där hon utklassade världens bästa, kan man tala om en Steffi-effekt. 

Biljettförsäljningen till Göteborg Horse Show slog något slags fartrekord och plötsligt var allt möjligt. Irma Karlsson gav järnet i sin världscupdebut, var felfri i grundomgången och slutade tia. Och inte vet jag - men kanske det inte var någon tillfällighet att det var tre tjejer på pallen i en stor Grand Prix i Borås för tre veckor sedan. 

I juniorklassen i Scandinavium var det åter tre tjejer på pallen. Jag frågade dem vad Sveriges medaljer i EM betytt, om det inspirerat. Det blev lite tyst, sedan sa 15-åriga Wilma Jacqueline Glans, att nja, men Steffis världscupseger hade peppat jättemycket.

”Det är roligt att se att det inte bara är killar i världstoppen”, sa hon. 

Och om Steffi själv säger. Det här är bara början.

ARTIKELN HANDLAR OM