OS i Sydkorea 2018

”Jag är så jävla stolt”

Förbundskapten Peja Lindholm hyllar sina spelare

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

GANGNEUNG. Han lyckades aldrig vinna någon OS-medalj som spelare.

Som förbundskapten kan han sannolikt räkna in två under samma vinterspel.

– Det här laget är ju nivåer bättre än oss, säger 47-åringen efter lag Edins uppvisning mot Schweiz.

Peja Lindholm hann med tre OS-turneringar som spelare och lyckades bäst i Salt Lake City 2002, där det svenska laget slutade på fjärde plats efter att ha förlorat semifinalen mot Kanada och bronsmatchen mot Schweiz.

Under torsdagskvällen satt han, i egenskap av förbundskapten, på första parkett i Gangneung curlingcenter och såg lag Edin krossa just Schweiz och säkra en plats i OS-finalen.

– Niklas är en sjukt duktig taktiker och Oskar (Eriksson) den kloka gubben som kan balansera upp det hela. Sedan är de, förstås, fantastiskt skickliga spelare. De har en sådan bestämdhet och är så drivna för att nå sina mål. De vardagar de har... Det är inte många som fixar det, att ligga och nöta år efter år, säger han till Sportbladet.

Peja Lindholm och Niklas Edin, här i Sotji-OS 2014.

”Otroligt vacker”

Som alla andra njöt han av den matchavgörande fyran i omgång 4, när Niklas Edin drog en sten och slog bort den enda schweiziska stenen från boet.

– Den är så otroligt vacker, så fin. Och titta hur fint Oskar skippade den och tog sop tidigt. Hade det varit någon annan viceskipper är det inte säkert att vi hade fått samma utdelning. De balanserar upp varandra så otroligt bra, Niklas och Oskar, säger Peja Lindholm.

Kramkalas efter segern

Han tror, som sig bör, på fortsatta blågula framgångar i det sydkoreanska curlingpalatset. Damlaget möter under fredagen Storbritannien i sin semifinal och på lördag gör lag Edin och USA upp om guldet.

Peja Lindholm var lyrisk när han kramade om spelarna efter matchen.

– De har tagit curlingen till en helt annan nivå. Jag är så jävla stolt över att se dem gå ut i sina livs största match och leverera nära maxpotential. Kan vi spela så här i finalen blir det jobbigt för USA. Då måste de spela på nästan mer än toppen av sin förmåga, säger Peja Lindholm.


LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Blev curlingspelare efter mammans kupp

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Sydkorea 2018

Curling

Peja Lindholm

Niklas Edin

Vinter-OS