Svensk kan bli historisk i NFL

Coachen: ”Jag har aldrig sett något liknande”

Foto: Steven Dillman
Ystadsonen Kevin Dillman kan skriva europeisk historia i amerikansk fotboll.

Många har drömt om det, ingen har gjort det ännu.

En 15-åring från Ystad tippas bli den som lyckas.

Kevin Dillman kan bli Sveriges – och Europas – förste quarterback i amerikanska fotbollsligan NFL.

Sports Illustrated är USA:s kanske högst ansedda sportmagasin med 3,2 miljoner prenumeranter och 23 miljoner läsare varje vecka. Tidningen har redan lyft fram Dillman som en framtidsman av stora mått. Kevin Dillmans coach vid La Mirada High School, säger:

– Jag har aldrig sett någonting liknande. Kevin är makalös. Han är stor, snabb och kastar med precision. Mentalt har han allt som behövs. Han kan gå hur långt som helst.

Historien började med att Dillmans pappa, Steven Dillman, tillsammans med sonen besökte sin före detta skola. Kevin fick då visa upp sina kunskaper och blev på stående fot erbjuden en plats på skolan.

Från Ystad

Kevin Dillman är uppvuxen i Ystad och det har aldrig funnits någon annan sport än den amerikanska varianten av fotboll. Han spelade på dispens med Ystads juniorer redan som 12-åring och han är som 15-åring aktuell för Sveriges U19-landslag.

Amerikansk fotboll är gigantiskt i USA, även på high school-nivå där det finns fyra miljoner spelare. La Miradas hemmamatcher ses av 3 000 åskådare, vilket är lika mycket som antalet aktiva i Sverige. Spelarna tränar två timmar om dagen och svensken är en stor stjärna. Den 24 augusti drar säsongen igång för La Mirada.

– Intresset är helt otroligt, säger Kevin som har nummer 10 på sin tröja. Att spela i NFL skulle förstås vara enormt roligt, men dit är vägen lång. Jag tar ett år i taget. Först ska jag klara skolan, säger han.

Det betyder tre år på high school och sedan fyra år på college.

Kimrin senast

Flera svenskar har spelat i NFL, den senaste att göra det var Ola Kimrin som 2004 gjorde ett par matcher som så kallad kicker. Den mest statusfyllda positionen är dock quarterback, den spelare som styr det offensiva spelet, och det är den positionen som Kevin Dillman har. På Youtube finns en rad videos med klipp på Dillman, och han anses ha en enorm armstyrka med tanke på sin unga ålder.

195 centimeter lång och 93 kilo tung har han också redan fått uppmärksamhet från amerikanska collegelag.

Doug Nussmeier, tränare för ett av de bästa collegelagen, Alabama Crimson Tide, har sagt:

– Kevin är den bästa 15-årige quarterback som jag sett.

Förutom just Alabama har bland annat Arkansas, Washington och Colorado hört av sig och erbjudit stipendier.

– Jätteroligt, men det dröjer ju tre år till innan jag kommer till ett college. Men visst är det smickrande, säger han själv.

Drömmen är förstås att en dag bli proffs.

Fakta: Kevin Dillman

Ålder: 15 år.

Bor: La Mirada, Kalifornien.

Familj: Pappa Steven, mamma Carina och brodern Tim.

Längd: 195 cm.

Vikt: 95 kilo.

Svensk klubb: Limhamn Griffins.

Position: Quarterback. (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL