Silverskrällen

Uppdaterad 2012-03-11 | Publicerad 2012-03-10

”Jag är helt chockad”

Sverige har fått en ny höjdhoppare i världseliten.

På sin 25-årsdag slog Ebba Jungmark till med att ta ett VM-silver i Istanbul.

– Efter att ha rivit ut mig och sedan säger de ”du blev delad tvåa här”. Jag är chockad, säger Jungmark till SVT.

Följ ämnen
Friidrott

Här är Sveriges härliga silverskräll i Istanbul. Ebba Jungmark tog felfri 1,95 för blott fjärde gången i sin karriär. Det räckte till medalj.

På sin 25-årsdag slog svenskan till och fick efter tre misslyckade försök på 1,98, och en mycket nervös väntan, beskedet att medaljen var klar.

Favoriten floppade

– Jag är helt chockad. Efter att ha rivit ut mig och sedan säger de ”du blev delad tvåa här”. Jag är chockad. Det har inte kommit till mig ännu men att få stå här med flaggan är en bra födelsedag kan jag säga, säger en tårögd Jungmark till SVT.

Medaljen blev klar sedan bland annat storfavoriten Anna Tjitjerova floppat och även hon rivit ut sig på 1,98. Ryskan fick istället för det förväntade guldet dela silvermedaljen med Jungmark och italienskan Antonietta Di Martino.

”Får ändå stå här med flaggan”

– Nu börjar det komma lite faktiskt. Oj. Jag är glad. Jag var så nära att ta 1,98 i första men tappade lite i kurvan. Sedan missade jag allt men att ändå få stå här med flaggan och bli tvåa är skithäftigt, säger svenskan.

Medaljen är svenskans andra i seniorsammanhang efter EM-silvret inomhus i fjol. Jungmark gick in på 1,84 i finalen och tog samtliga höjder upp till 1,98 i första försöket. Där, två centimeter över hennes personliga rekord, tog det sedan stopp.

Det hade dock mindre betydelse efter att Jungmark förstått att det ändå räckte till ett VM-silver.

– Min mamma och pappa är här så jag ska fira med dem nu.

Guldet gick till amerikanskan Chaunte Lowe.

Följ ämnen i artikeln