Perfekt svensk förlust i Tjejvasan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ulf Palm
Katerina Smutna, Tjeckien, vann Tjejvasan tätt följd av Britta Johansson Norgren.

Tjeckiskan Katerina Smutna vann årets upplaga av Tjejvasan.

En perfekt förlust tycker tvåan Britta Johansson Norgren, som har fullt fokus på att vinna Vasaloppet.

– Bra, att jag här fick säsongens första spurtförlust mot henne. Nu är det bara att tänka framåt och vinna igen. Min form är bra, säger Britta Johansson Norgren efter loppet.

Tjejvasan slutade precis som så många andra långlopp denna säsong. En spurt med Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna i huvudrollerna.

Här har Britta Johansson Norgren varit obesegrad i vinter, men på upploppet i Mora gjorde Britta Johansson Norgren ett misstag som fällde henne:

– Jag var pigg mot slutet och gick upp i ledningen. Skulle inte legat först på upploppet, utan kommit bakifrån med högre fart. Nu gick det betydligt långsammare att vara först och det förlorade jag på, säger hon till TT.

Perfekta skidor

Katerina Smutna åkte taktiskt rätt. Låg bakom Britta Johansson Norgren och gick ut i eget spår på exakt rätt ställe, ökade farten och vann spurten.

– Jag har jag haft perfekt skidor. Men det viktigaste var att jag äntligen kunde vinna en spurt mot Britta. Det var viktigt för mitt självförtroende, säger Katerina Smutna.

Britta Johansson Norgren tolkade förlusten på ett annat sätt:

– I vinter har det gått så bra och jag har bara vunnit, vunnit och vunnit. Här fick jag andra platsen som gör att jag kan sluta fundera på när förlusten kommer. Nu kan jag börja fokusera mig på att vinna igen. Det är Vasaloppet, nästa vecka, som jag ska vinna.

Trea kom norskan Laila Kveli och fyra blev Emilia Lindstedt.

Långsamt lopp

Kyla och nysnö gjorde att årets upplaga av Tjejvasan gick långsamt. Sju tjejer bildade snabbt en tätgrupp och de åkte mest för att bevaka varandra.

– Helt naturligt eftersom det gick gå långsamt att vara först i spåret, berättar Britta Johansson Norgren, som ändå försökte komma loss ett par gånger:

– Jag gjorde några fartökningar med förhoppningen att någon annan skulle kontra och vi på så sätt kunde vara ett par åkare som gick loss. Men det gick inte.

Resultatet blev i alla fall att landslagssprintern Hanna Falk fick ge sig strax efter kontrollen i Eldris:

– Fick muskulärt kramp i överarmarna. Det var jobbigt, men inte flåsigt, säger Hanna Falk efter loppet.

Prinsessan Sofia åkte

Med i loppet var även prinsessan Sofia som körde de tre milen för första gången. Efter målgång tackade hon för stödet längs med banan.

– Folk är helt fantastiska, tack för all kärlek, det har gjort mycket för mig, säger hon till SVT Sport.

Publicerad:

LÄS VIDARE