Annas motorlista 13/1

1 Patrik ­Sandell

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Äntligen har vi en svensk i rally-VM igen. Flera rallylegendarer, bland annat Björn Waldegård och Stig Blomqvist, har startat en satsning för att få ett nytt svenskt VM-guld i grenen. Sandells personliga mål är en ­fabriksstyrning. Hans första utmaning är Svenska rallyt där han möter bland annat Sebastien Loeb, Mikko ­Hirvonen och Petter Solberg.

2 Alexander Lundh

Den svenska MC-föraren har fått en plats i moto2. Det är stort med en svensk i roadracing-VM igen. Målet är motoGP, nu får han chansen i klassen under.

3 Stephane Peterhansel

Den niofaldige Dakarmästaren är på väg mot in tionde seger. Han har över 20 minuters försprång på sin MINIkollega Nani Roma. I mc-klassen är det Cyril Despres som har ledningen inför avslutningen i helgen. Thomas Berglund däremot hade en tyngre dag oh var preliminärt 54:a i mål i går.

4 Kimi Räikkönen

Den 23 januari ska han testa en F1:a igen. Han kommer att köra en två år gammal Renault, den omfattas inte av testreglerna. Enligt hans fystränare är han i kanonform.

5 Bertil Klarin

Tävlingsledaren för Svenska rallyt kan välkomna elva världsmästare till Värmland i februari. Förutsättningarna finns för att det ska bli årets bästa svenska motorfest.

6 Tom Söderström

Den svenska MX1-mästaren ska köra VM i år. Han kör för Battery Energy Drink/Ocean Recycling Honda.

7 Michael Johnson

Den trefaldige olympiske guldmedaljören ska hjälpa Williams F1. Den förre supersprintern ska träna Williams mekaniker och är övertygad om att de med rätt snabbhetsträning kan minska tiden på depåstoppen med någon tiondel.

8 Stefano Domenicali

Ferraris stallchef tycker att årets F1:a är riktigt ful, men vad värre är. Den godkändes inte FIAs crashtest och för att delta i de första testerna måste alla ­bilar ha klarat den prövningen.

9 Mattias Andersson

Även han lämnar STCC. Han ska köra för Flash Engineering i TTA. I den serien kör även Fredrik Ekblom, Richard Göransson och Thed Björk.

10 Valentino Rossi

Det italienska roadracingstjärnan vill skriva ytterligare ett kontrakt med Ducati.

– Jag vill gärna skriva ett avtal på två år till, men det kan vara mitt sista kontrakt, säger MotoGPföraren.

MOTORSTOPP Robert Kubica

Oturen tycks inte ta slut. Nu är det snart ett år sedan han kraschade sin rallybil och skadade sig så svårt att det aldrig blev någon F1-start 2011. I veckan ramlade han på en isfläck när han tog en promenad och han bröt sitt högra ben – igen. Det kastar honom tillbaka tre-fyra veckor i rehabiliteringen. Kubica har ingen F1-plats 2012.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN