Kungens hyllning till Kalla

”I världens bästa form”

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Äntligen en medalj till för kungen.

Men är förbannelsen bruten nu?

– Nja, vi kan väl hoppas det i alla fall, säger han efter sprintstafetterna och innan han hastar vidare till Tre Kronor-Tyskland.

Efter den misslyckade, svenska insatsen i skicrossen började vi på allvar undra om inte den svenske kungen förde otur med sig här på OS.

Efter silvret i damstafetten samma dag som han anlände till 23:e OS hade visserligen sett Tre Kronor vinna men när medaljer har stått på spel i bland annat slopestyle och skidskytte hade kungen kammat noll. Dessutom var han och bevittnade Sveriges två första förluster i curlingen.

Men på onsdagskvällen lokal tid fick han äntligen vara med om en medalj igen när Sverige tog silver i sprintstafetten.

Men på ett sätt var det ett förlorat guld då Stina Nilsson ledde länge på upploppet. En stund senare missade herrarna medalj på sista sträckan och slutade fyra.

Hyllar Kalla

Kungen tillstod att förbannelsen kanske inte är riktigt bruten.

– Nja, vi kan väl hoppas det i alla fall. Vi har några tävlingar kvar. Sedan är vi aldrig ensamma i spåret och motståndarna är tuffa. Vi ska ha lite tur också, säger han.

Det blev ”bara” en fjärdeplats för herrarna?

– Jag tycker att de gjorde jättebra ifrån sig. Båda var framme och drog och visade färg. Man måste våga. Vi hade nog inte räknat med att de skulle vara så framåt. Kul att de trots allt blev fyra.

Så kungen är nöjd med kvällen?

– Jag tycker att vi ska vara ödmjuka här. De gör så gott de kan och sliter så hårt som någon kan göra.

– Vi har varit runt här några dagar och på många ställen där det inte blivit medalj efter att vi haft stora förväntningar. Det var trevlig at de lyckades så bra flickorna i kväll. Det lyfter dem, laget, oss som är här och säkert många svenskar där hemma också.

Vad säger kungen om Charlotte Kalla, som tagit ett guld och tre silver här?

– Jag har haft förmånen att träffa henne under många år på många mästerskap och platser. Klart det är trevligt att återses när det går bra (skratt). Alla har sina dalar och uppgångar men det är fantastiskt att hon kommit tillbaka och är i världens bästa form just nu faktiskt, det måste jag säga. Vi har stora förväntningar nu för slutet, säger han och syftar troligen på söndagens avslutande tremil.

Fruktar ”hårda” Tyskland

Vilket har varit OS-besökets höjdpunkt så här långt?

– Klart det är de här två fina medaljerna som jag har varit med om. Sen har jag varit runt på andra ställen och det har varit blandade upplevelser om man säger så.

Kungen skulle hasta vidare till ishockeykvartsfinalen mellan Tre Kronor och Tyskland.

– Det är jätteviktigt.

Hur är medaljkänningen i ishockey?

– Det finns alltid möjlighet men man måste ha lite tur. Jag hade kanske föredragit att spela mot Schweiz. Tyskland blir tufft. De spelar hårt och fýsiskt, säger kungen och hoppar in i bilen.


LÄS MER: OS TV-tider fredag 23 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

OS-höjdarna – 21 februari 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM