Profilen jämför med längd: ”Detta slår högre”

Foto: Christine Olsson/TT
SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Två OS-guld i alpint.

Det är vassare än framgångarna i längd, om vi frågar Pernilla Wiberg.

I alla fall en dag som denna.

– Sverige haft ett fokus på längd med Charlotte Kalla och Stina, men nu har vi också två OS-guld och det här smäller högre.., säger den förra skiddrottningen.

Under OS i Sotji tog alpint inga medaljer. Längdlandslaget däremot öste hem medaljer, det blev totalt elva.

Inför och under OS har stort fokus varit på just längdlandslaget där Stina Nilsson och Charlotte Kalla har levererat guld och flera silver.

Men två OS-guld i alpint, Frida Hansdotter och André Myhrer i slalom, slår högre tycker Pernilla Wiberg.

– Det är jätteskönt, Jag har sagt det tidigare att alpint är den skidsport med den största internationella spridningen och stor konkurrens. Att vi då tar ett guld på damsidan och ett på herrsidan är stort, säger Pernilla Wiberg.

Är alpint större än längd?

– Jag vill hävda det. Jag är väl färgad och man kanske inte behöver jämföra å andra sidan. Men det hade varit intressant att bena ut.

Pernilla Wiberg tror att framgångarna i Sydkorea kommer att blir värdefulla för den alpina sporten, med ett VM på hemmaplan i Åre nästa år.

– Det tror jag och jag hoppas att André Myhrer håller på minst ett år till. Han var så värd detta, att få kröna sitt fjärde OS med ett guld, säger hon.

Pernilla Wiberg, som själv tagit två OS-guld, tror att norrmannen Henrik Kristoffersen som körde ur var aningen påverkad av sin förkylning.

– Han sa att han varit sjuk, tagit tabletter och det sätter väl ner koncentrationsförmågan. Sen gör han ett misstag, ställer sig på innerskidan vilket är något man normalt sett inte ser. Kanske var han sjuk och inte koncentrerad, säger "Pillan".

Hon höll dock själv på att missa guldracet.

Pernilla Wiberg hade inte satt klockan men vaknade av sig själv när det var dags.

– Jag vaknade efter första åket och satte mig i soffan, men hade ingen koll på hur alla hade åkt. Jag insåg att Hirsher åkt ut så det var öppet. Myhrer brukar tappa tekniken ibland i andra åket så det var lite nervöst. Men så såg man att han hade bestämt sig, säger hon och konstaterar:

– OS-guldet kommer följa med honom resten av livet....

ARTIKELN HANDLAR OM