”Jag tycker man ska visa valberedningen stor respekt”

SPORTBLADET

Mats Årjes var valberedningens kandidat i maktkampen om SOK-ordförandeposten.

Men Sportbladets kartläggning visar att pendeln ser ut att ha svängt till utmanaren Per Palmströms sida.

– Jag tycker man ska visa valberedningen stor respekt, de har lagt ner ett stort jobb, säger Årjes.

Mats Årjes är till vardags VD på Skistar och delar sin tid mellan Sverige, Norge och Österrike där företaget har sina anläggningar. När Sportbladet når honom är han på plats i Åre.

Just hans stora engagemang i näringslivet har dock gjort att flera förbund tvekat på att rösta på honom i det kommande ordförande-valet. Rädslan för en ny ordförande som, likt Hans Vestberg, inte har tid för uppdraget är påtaglig bland flera förbund som Sportbladet pratat med.

– Det korta och enkla svaret på det är att jag har varit ordförande i skidförbundet i tio år. Skidförbundet är ett stort och komplext förbund som kräver sitt arbete och jag känner stolthet över det, svarar Mats Årjes.

”Lagt ner ett stort jobb”

Ja, det är snarare engagemanget i skidförbundet och hans näringslivskontakter som gjorde att han blev valberedningens förslag till SOK-ordförandeposten. På skidförbundet har han varit med och dragit hem två alpina VM och ett längdskid-VM till Sverige. Givetvis meriterande när Sverige slåss om OS 2026.

– Jag känner en stor ödmjukhet inför att jag blev valberedningens val, det var positivt att valberedningen är enig, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att har man en valberedning i en organisation så tycker jag att man ska visa den stor respekt. Det är en kompetent valberedning som har lagt ner ett stort jobb.

Men hur bra har egentligen valberedningen pejlat läget i idrotts-Sverige? Sportbladet berättar för Mats Årjes om den stora kartläggning vi genomfört och att han själv bara har öppet stöd av åtta förbund i jämförelse med de sexton som redan nu backar Palmström öppet.

– För det första återstår det ett antal röster utöver de 25 och det ska fortfarande ske en omröstning och det är den 19:e. Det är därifrån man får ta det, det finns ett antal röster som ändå talar i positiv riktning, tror jag.

Ångrar sig inte

Men du behöver 13 eller 14 av de återstående 18 rösterna för att vara säker på att vinna?

– Ja, återigen får varje olympisk specialförbund värdera utifrån de förutsättningar som råder. Jag har all respekt för att respektive förbund fattar ett klokt beslut.

Ångrar du att du inte har kampanjat hårdare, det finns förbund som menar att de bara kontaktats av Per Palmström och att det betytt mycket?

– Nej det kan jag inte säga att jag gör. Jag har pratat med många personer och förbund. Både direkt och indirekt.

Ingenting är avgjort och Mats Årjes tror det kan bli ett rätt intensivt arbete fram till omröstningen.

– Jag tror det kommer pågå en hel del arbete, det är många förbund som inte slutgiltigt bestämt sig ännu.

Så är läget inför valet till SOK 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM