Norska åkarna skyddas – om de dopar sig

Norska förbundet kräver klausul

Foto: TT
”Det betyder att vi inte ska säga upp avtalen om det skulle dyka upp ett ärende likt Therese Johaugs”, säger Torbjørn Johannson

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Norges skidförbund har vädjat om en klausul som ska skydda deras åkare om de åker fast för dopning.

Nu bekräftas att de får sin vilja igenom.

– Det betyder att vi inte ska säga upp avtalen om det skulle dyka upp ett ärende likt Therese Johaugs, säger Torbjørn Johannson, koncerndirektör och ägare i storsponsorn Norgesgruppen, till VG.

Norges skidförbund har sedan en tid tillbaka legat i förhandlingar med Coop och Norgesgruppen om vem som ska vara deras huvudsponsor de kommande åren.

En punkt i förhandlingarna ska ha handlat om dopning.

Enligt norska medier vill förbundet skriva in en klausul som ska skydda deras åkare om de åker fast för så kallad ”ofrivillig dopning”.

Coop ska ha sagt att de vill ha möjlighet att avbryta sponsorkontrakten omedelbart om en norsk åkare åker fast för dopning.

”Kan inte bryta”

Norgesgruppen däremot, har gått med på kravet.

– Ja, jag kan bekräfta att vi har en klausul som gör att vi inte kan bryta kontrakten om det dyker upp ett Therese Johaug-fall. Det finns många nyanser och gråzoner i detta. Vi menar att man ska kunna använda sunt förnuft (från fall till fall). Om det skulle uppstå ett nytt fall där en åkare stängs av tillfälligt, så fortsätter vi ändå samarbetet med Norges skidförbund, säger Torbjørn Johannson, koncerndirektör och ägare i storsponsorn Norgesgruppen, till VG.

”Det kan hända”

Klausulen ska enligt VG vara skriven på så vis att även om en åkare stängs av i två år, så ska kontrakten fortsätta gälla.

– Ja, om man ser det på så vis, så kan det hända. Men vi väljer att acceptera den öppningen, säger Johannson.

Enligt norska medier tyder det mesta på att Norgesgruppen fortsätter som huvudsponsor för det norska skidförbundet. Förhandlingarna med Coop ska ha kraschat.

ARTIKELN HANDLAR OM