”Tränade tillammans i 45 dagar – blev kompisar”

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kim Taek-Soo

avMattias Friberg

SPORTBLADET

HALMSTAD. Det gemensamma koreanska laget är historiskt, men inte unikt. Hyun Jung-Hwa och Kim Taek-Soo är två av sydkoreanerna som spelade i ett förenat Korealag i VM 1991.

– Jag har bara fina minnen från den tiden, säger Kim Taek-Soo till Sportbladet.

Hon fick beskedet när hon såg på tv med sina föräldrar. Då 20-åriga sydkoreanskan Hyun Jung-Hwa skulle spelas tillsammans med nordkoreanskan Li Bun Hui i VM i Chiba 1991.

– Min reaktion var: Varför? Varför skulle någon vilja göra det här?Jag var för ung för att förstå vad det kunde betyda. Men jag kände pressen ganska snart, sa Hyun i en intervju med ESPN före vinter-OS.

Foto: TT / NTB Scanpix
Bild från 1991

Hyun Jung-Hwa minns att Li Bun Hui var ”väldigt, väldigt kall” mot henne i början. För att bryta isen började Hyun tillkalla Li med det koreanska ordet som betyder äldre syster.

Det hade hon ingen större lycka med. Li kallade henne för kamrat.

Men efter ett tag började de två tjejerna att närma sig varandra. De tränade, åt ihop och började prata om sina liv.

I VM gick det bättre än väntat. Korealaget skrällde och tog hem guldet före storfavoriten Kina. Hyun hade redan vunnit OS-guld på hemmaplan i Seoul 1988, men hon grät över titeln med sina nya vän.

– Jag vet inte hur jag ska säga det. Jag kände nånting i mitt hjärta, sa hon till ESPN.

”Vi blev kompisar”

När Hyun Jung-hwa och Li Bun Hui skildes efter guldet kunde de inte byta adress och hålla kontakten. De försvann på var sin sida av Koreakonflikten och har inte träffats sedan dess.

När Sportbladet intervjuar Kim Taek-Soo i den mixade zonen under en av VM-dagarna ler han mest när han ska prata om minnen från Chiba.

–  I 45 dagar tränade vi tillsammans, åt tillsammans, pratade och blev kompisar, säger han.

Det gick inte att hålla kontakt med lagkamraterna från norr efter VM, men Kim säger att han har träffat några spelare som nu blivit tränare.

Kim Taek-Soo sa till Sportbladet, två dagar innan torsdagens besked om det gemensamma Korealaget, att han hoppades att länderna skulle ha ett gemensamt lag i nästa lag-VM, 2020 i Sydkorea.

”Kommer närmare varandra”

Kim, som numera är förbundskapten för Sydkoreas herrlag, hoppas att Korea kan bli ett enat land igen.

– Jag tror att chansen finns att man kommer närmare och närmare varandra. Folk måste tro på det. Sen är vi ju olika som folk när det gäller nyheter, politik och hur vi lever.

Dagens VM-semifinal mellan Korea och Japan i Halmstad blir historisk på flera sätt. Kanske är den början på en historia om fred och försoning. Och till skillnad från Hyun Jung-Hwa och Kim Taek-Soo får kanske dagens spelare i det koreanska laget spela med varandra igen och hålla kontakten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis